LA NOVA CRISI DEL PETROLI
Economia 16/12/2014

El petroli i el descontrol del ruble posen Rússia en una “situació crítica”

La moneda russa perd un 25% del seu valor en un sol dia tot i l’actuació desesperada del banc central

David M. Herszenhorn
3 min
El president rus, Vladímir Putin, aquest dijous / REUTERS

MoscouRússia té un nou enemic: els mercats de divises. Mentre el govern de Moscou està enmig d’una enorme batalla per preservar el valor del ruble, simultàniament els preus del petroli cauen en picat i Occident li aplica sancions pel conflicte obert amb Ucraïna. En el que fins ara ha sigut el moviment més atrevit per aturar la sagnia, el Banc Central de Rússia va anunciar ahir en plena matinada un sorprenent augment dels tipus d’interès.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els tipus d’interès del país estan ara en el 17%, sis punts i mig més que el 10,5% en què es trobaven quan els bancs russos van tancar les portes dilluns. Aquesta pujada, una de les més importants que ha anunciat mai el banc central, remet a les dràstiques mesures preses durant la crisi del 1998, quan Rússia va declarar suspensió de pagaments sobre el seu deute i el ruble es va devaluar.

“La situació és crítica: el que està passant no ho podíem imaginar fa un any, ni que es tractés d’un malson”, va explicar ahir el vicepresident del Banc Central de Rússia, Serguei Xvetsov. “Podeu creure’m, la decisió que ha pres el consell director del banc central ha sigut una elecció entre una cosa dolenta i una de superdolenta”.

La pregunta és si el moviment -anunciat a la web del banc central a la 1 de la matinada, hora russa- tranquil·litzarà els mercats. La primera sensació és que no: tot i aquesta decisió, el valor del ruble va seguir caient ahir prop d’un 25% addicional (vegeu el gràfic). La moneda ha perdut al voltant de la meitat del que valia a principis del 2014. Si el banc no se’n surt, els inversors podrien interpretar l’augment de tipus com un senyal de creixent descontrol en l’economia russa.

Alguns economistes temen que el país estigui enganxat en una estagflació, és a dir, una combinació d’alta inflació i baix creixement. El govern preveu que la inflació sigui del 10% o més a finals d’aquest any i que el país caigui en recessió durant el 2015.

A mesura que el ruble s’ha anat depreciant, els russos s’han llançat a comprar productes cars amb l’objectiu de transformar els seus estalvis en béns de consum per por que els seus estalvis perdin valor. A les botigues d’electrodomèstics de Moscou s’hi han vist corredisses per comprar neveres, rentadores i televisors.

L’estratègia que hi ha darrere de l’augment de tipus és molt clara. El banc central, presidit per Elvira Nabiullina, pretén que la decisió animi els ciutadans russos -així com les empreses i els bancs- a estalviar diners en rubles en comptes de canviar-los per dòlars. El moviment també pretén mantenir la inflació sota control.

“Aquesta decisió té com a objectiu limitar substancialment els creixents riscos d’inflació i depreciació del ruble”, va explicar el banc central en el seu comunicat.

Però la sorprenent mesura també subratlla les limitades opcions que tenen els poders russos. El banc central s’ha gastat almenys 75.000 milions de dòlars (60.000 milions d’euros) intervenint al mercat de divises amb l’objectiu d’animar el valor del ruble, però de moment l’èxit ha sigut escàs.

Aleksei L. Kudrin -l’exministre de Finances rus a qui se li atribueix el mèrit d’haver fet sortir Rússia de la crisi financera del 2008 persuadint Vladímir Putin d’augmentar les reserves de divises estrangeres- ha afirmat ara que la inconsistent política del Kremlin està empitjorant l’erosió de la confiança. “La caiguda del ruble i de les borses no és només una reacció a la baixada del petroli i a les sancions, sinó que també és una mostra dels recels cap a les mesures econòmiques del govern”, va dir Kudrin a Twitter.

Posició difícil

El banc central rus està en una posició difícil. La seva esperança és aconseguir estabilitzar el valor de la moneda, i d’aquesta manera l’augment de tipus d’interès reduiria la sensació de pànic financer i les ràpides fugues de capital que s’estan vivint. Fins ara aquest any els russos han tret 100.000 milions de dòlars del país.

Però l’increment també podria obstruir el creixement en una economia que ja està patint per la baixada del preu del cru, i és que el petroli i el gas natural acaparen un 60% dels beneficis russos en l’exportació.

El Banc Central de Rússia calcula que l’economia russa caurà un 4,5% el 2015 si el preu del petroli ronda els 60 dòlars per barril. Ahir, justament, el preu del barril de Brent -el de referència a Europa- va baixar a 59 dòlars, el nivell més baix des del 2009.

stats