Economia 12/01/2016

30 dòlars per barril: el petroli perd una cinquena part del seu valor en 12 dies

El barril de Brent ja frega els 30 dòlars, un 18% menys que el preu que tenia l'1 de gener. Les petrolieres retallen plantilles i inversions i el ruble rus cau a mínims

Xavier Grau
3 min
L’OPEP manté la producció tot i la caiguda dels preus

BarcelonaEl preu del petroli no ha deixat de caure des que ha començat l'any i aquest dimarts no ha estat una excepció: al tancament de les borses el barril de Brent –el de referència a Europa– s'ha situat en 30,5 dòlars, un 3,5% menys que com havia començat el dia. Des del tancament de l'any 2015 el 31 de desembre el cru ha perdut un 18% del seu valor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest descens està en línia amb les prediccions que han fet diversos bancs d'inversió, que aposten per un preu encara més baix, impulsat a més per la revaluació del dòlar respecte d'altres monedes, com l'euro.

El fet que el petroli baixi de preu podria contribuir al creixement de l'economia del món, tot i que els alguns inversors també ho han interpretat com un símptoma de debilitament de la demanda, especialment per l'alentiment d'algunes economies com la xinesa. En qualsevol cas, els països productors tenen cada cop més dificultats per quadrar els seus comptes, especialment alguns amb economies debilitades com és el cas de Veneçuela o Rússia.

No es estrany, doncs, que s'alcin veus dins de l'organització de països productors i exportadors de petroli (OPEP) que demanin una cimera extraordinària per intentar frenar el descens. El president del càrtel, el nigerià Emmanuel Ibe Kachikwu, va deixar entreveure la possibilitat d'una cimera extraordinària de la OPEP per al mes de març, tot i que altres fonts de l'OPEP van indicar que no s'avançara la cimera ordinària, prevista per al juny, tot i que s'intensificaran els contactes entre els països membres.

No obstant, la celebració d'una cimera extraordinària estaria en mans del principal soci del càrtel –i principal país exportador–, que és l'Aràbia Saudita. Aquest país, però, de moment sembla disposat a mantenir la producció i, per tant, el preu baix del petroli. En la darrera cimera de l'OPEP els països membres no es van posar d'acord per reduir la producció, que està en màxims des del novembre del 2014.

Cost empresarial

El baix preu del petroli ha començat a passar factura a les empreses del sector. De fet va perillar la compra de BG per Shell, tot i que finalment tira endavant. Això sí, les retallades de personal i d'inversions s'han imposat al sector. Per exemple, la companyia holandesa va decidir abandonar les exploracions a l'Àrtic. L'espanyola Repsol va anunciar un pla per retallar 1.500 llocs de feina i fer desinversions per 1.000 milions d'euros.

Aquest dimarts s'han conegut altres casos. Per exemple Petrobras, la petroliera del Brasil, ha anunciat que retallarà les inversions que tenia previstes fins al 2019 en gairebé un 25%. La companyia volia invertir, en el període 2015-2019, 130.300 milions de dòlars, però ho ha reduït a 98.400 milions per la nova conjuntura, marcada pel baix preu del petroli i els mínims del real brasiler en relació amb el dòlar.

La rebaixa de les inversions ha obligat també la companyia, la primera del Brasil i que suposa una dècima part del producte interior brut (PIB) del país, a rebaixar també les expectatives de producció de 2,8 milions de barrils per dia a 2,7 milions.

També BP va anunciar que que vol reduir en 4.000 persones la seva plantilla global d'exploració i producció, que passaria a situar-se per sota dels 20.000 efectius enlloc dels 24.000 actuals a finals de l'any 2017, segons va informar la companyia. Dins d'aquest pla d'ajustament, la companyia té previst reduir en 600 llocs de feina la plantilla a les explotacions del Mar del Nord, on té uns 3.000 empleats.

Una de les economies més afectades per la caiguda del petroli és la russa. El govern de Moscou veu com cada cop és més difícil quadrar els comptes públics, tot i ser un important productor d''or negre'. Les conseqüències es noten a la seva divisa, el ruble, que aquest dimarts marcava una cotització mínima respecte al dòlar. El Banc Central de Rússia ha fixat el canvi a 76,6 rubles el dòlar, tot i que a la borsa de Moscou arribava a vendre a 77.

Només el desembre del 2014, el dia conegut com a 'dimarts negre', el ruble havia arribat a un canvi tant negatiu, fins als 8 rubles per dòlar, si bé en aquella ocasió el canvi oficial –no el de mercat– va quedar per sota del que s'ha produït els dos darrers dies.

stats