MERCATS
Economia 28/08/2015

El petroli viu la pujada més forta en quatre anys

Les borses pugen de manera unànime en el quart dia d’una setmana boja als mercats

Elena Freixa
2 min
Els principals índexs europeus van tancar 
 Amb guanys superiors al 3%.

BarcelonaLes borses estan a punt de segellar una setmana d’autèntica bogeria. La tensió va esvair-se ahir després d’un inici convuls, especialment dilluns i dimarts, per donar pas a una jornada de retorn dels guanys, amb fortes pujades -algunes rècord- als principals índexs borsaris europeus i asiàtics. Com un efecte en cadena, els guanys amb què els EUA van tancar dimecres van impulsar les borses asiàtiques primer i les europees després cap als números verds ja des de primera hora del matí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’Íbex-35 va acabar fent la quarta pujada més destacada des de principis d’any, amb un augment del 3,06%, fins als 10.290 punts. Encara més contundent va ser el rebot de la borsa a Londres, amb un 3,56%, que és la pujada més forta des de l’octubre del 2011. Altres índexs de referència al Vell Continent, com els de Frankfurt, París i Milà, també van acabar registrant increments superiors al 3%.

En el cas de la borsa espanyola, la bonança va veure’s reforçada per la dada del PIB del segon trimestre. El creixement de l’1% de l’economia entre l’abril i el juny i del 3,1% en taxa interanual que va certificar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va actuar com a revulsiu borsari, segons els analistes consultats per l’agència Efe.

El petroli de Brent va protagonitzar un gran salt, ja que es va encarir un 9,43%. Es tracta de l’increment més elevat des del desembre del 2008 i el preu del barril va arribar als 47,5 dòlars, cosa que va fer impulsar el sector petrolier i gasista. La recuperació dels preus de les primeres matèries va ser generalitzada i també van ser bons els resultats de les empreses mineres, siderúrgiques i automobilístiques.

Això, juntament amb la depreciació de l’euro davant del dòlar per tercera jornada consecutiva -va baixar de l’1,136 a l’1,122 dòlars-, va contribuir a l’avenç borsari, segons els analistes.

La calma arriba a la Xina

Pel que fa als mercats asiàtics, a la Xina va trencar-se la ratxa de cinc jornades fatídiques durant les quals la borsa de Xangai va perdre un 25%. Les injeccions de fons del banc central al sector financer van donar fruits i, en canvi, ahir l’índex xinès va guanyar un 5,34% i el de Hong Kong un 3,6%.

Els mercats nord-americans van continuar l’ascens amb una pujada del Dow Jones del 2,27%. En aquest cas, les dades macroeconòmiques també van contribuir en positiu. El departament de Comerç nord-americà va revisar a l’alça el creixement del segon trimestre, des del 2,3% fins al 3,7%. L’atur també va anar a la baixa i les vendes d’habitatge van repuntar un 7,4%.

stats