ECONOMIA
Economia 29/12/2011

El Banc d'Espanya avança que l'economia va caure al quart trimestre

L'entitat concretarà la xifra en el proper butlletí. L'INE farà pública la xifra el 30 de gener

Efe
1 min

MadridEl Banc d'Espanya ha avançat que l'economia espanyola va caure els tres últims mesos de l'any, enmig de fortes tensions en els mercats financers i del deteriorament de les perspectives de creixement a la zona euro i la resta del món.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el butlletí econòmic mensual l'entitat supervisora diu que, tot i que la informació conjuntural disponible encara és incompleta, tot apunta que l'activitat econòmica es va contraure en l'últim trimestre, després de l'estancament de l'estiu.

El butlletí assenyala que el consum privat ha mostrat una marcada debilitat en el quart trimestre, la inversió empresarial també ha donat senyals d'atonia i el sector exterior –que constitueix l'únic sosteniment de l'economia– ha atenuat el seu creixement.

Així mateix, l'entitat apunta a un augment del ritme de destrucció de llocs de treball en el quart trimestre, a causa de la intensificació de la caiguda de les afiliacions a la Seguretat Social i al repunt del nombre de persones adscrites als serveis públics d'ocupació.

Sobre el consum de les llars, explica que tant les matriculacions de vehicles particulars com les vendes al detall han caigut al voltant del 7%, mentre que la confiança dels consumidors i els comerciants ha disminuït respecte al tercer trimestre.

La inversió en construcció no frena la caiguda, ja que encara que els permisos sol·licitats per construir habitatge s'han recuperat lleugerament, la licitació d'obra civil podria registrar caigudes pròximes al 30% pel 2011 i 2012, segons les estimacions del Banc d'Espanya.

En el proper butlletí mensual, el Banc d'Espanya farà una estimació de quant ha caigut l'economia, mentre que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicarà el seu avanç del PIB trimestral el 30 de gener.

stats