Economia 24/04/2012

El nou pla català de l'Energia preveu un pes de les renovables del 20% el 2020

El Govern fa seus els objectius europeus amb la nova estratègia, que aposta fort per l'energia eòlica, i es calcula que el pla propiciarà inversions de 24.600 milions d'euros

Elena Freixa
2 min
El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, presenta el Pla de l'Energia 2020

BarcelonaL'estratègia energètica de Catalunya fins al 2020 ja està dibuixada. El nou Pla de l'Energia, que s'ha presentat a la reunió de Govern d'aquest dimarts, preveu un impuls a les energies renovables perquè suposin el 20% del consum total a Catalunya en aquest horitzó, en línia amb els objectius europeus de l'estratègia 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'eficiència és el segon eix prioritari del text i on la Generalitat té previst abocar més recursos públics. Més de 500 milions aniran a fomentar l'eficiència en la rehabilitació d'edificis fins al 2020 per satisfer l'objectiu d'estalvi de més del 20% del consum.

En total, el desplegament del pla suposarà inversions per valor de 24.600 milions d'euros, dels quals 1.790 seran aportacions públiques. Segons el Govern, es tracta d'una estimació prudent, sobretot pel que fa al càlcul del que pot venir de l'Estat els propers anys.

Pel que fa a l'estalvi, el pla preveu que ascendeixi a 33.850 milions, la qual cosa es tradueix en què cada català gastarà 600 euros menys a l'any en les seves factures energètiques.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha presentat el pla en roda de premsa aquest dimarts. "La primera font d'energia de Catalunya ha de ser l'estalvi", ha insistit.

Com a estratègia a mig termini, el Govern defensa que el pla va més enllà de l'escenari complicat per la crisi, que ha portat entre d'altres conseqüències la paral·lització de la concessió de primes a les renovables per part del govern espanyol. "Ja hem requerit al ministre que ens concreti quan es reactivaran les primes", ha explicat el conseller.

Ha reconegut que si és cosa d'uns mesos, la situació serà salvable, però que si l'horitzó d'aturada són "anys" els efectes podrien ser seriosos per les empreses i pels mateixos objectius del pla.

El bloqueig al sector eòlic

El paper de l'energia eòlica serà central per aconseguir que les renovables guanyin el pes que el Pla els ha reservat. Tot i la paral·lització del concurs eòlic –actualment als tribunals– el Govern preveu que a partir del 2015 s'acceleri força aquest sector.

De fet, el Govern preveu un nou mapa eòlic l'any 2013 que inclourà l'ampliació en 2.500 megawatts (MW) de la potència ara instal·lada o en vies d'instal·lar-se els propers anys. Ara hi ha 1070 MW en explotació i un miler en tràmit d'autorització, així com els 769 MW de les zones prioritàries que estan als tribunals.

El pla català també inclou les interconnexions energètiques amb Europa, tant elèctriques com de gas. Mena ha explicat que la línia de molt alta tensió de connexió amb França s'inaugurarà aquesta legislatura, mentre que la connexió de gas ha reconegut que va amb una mica de retard, però que s'hi treballarà.

stats