LABORAL
Economia 06/07/2012

La plantilla temporal del SOC denuncia anys de precarietat

La plantilla de més de 300 eventuals del SOC que es quedaran sense feina a finals d'agost exigeix una solució al Govern. Molts són antics interins que fa anys que encadenen contractes precaris.

Elena Freixa
2 min
Un treballador a l'atur tramita telemàticament la prestació des d'un dels terminals instal·lats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya.

BARCELONA.La plantilla eventual del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) està disposada a esgotar totes les vies per defensar els seus llocs de treball i ja ha començat a organitzar-se. Després de reunir-se amb els grups parlamentaris d'ERC i ICV, que ja han traslladat el cas al Parlament, els treballadors han anunciat que recorreran al Síndic de Greuges i demanen diàleg al departament d'Ocupació per buscar-los una sortida que no els aboqui a l'atur d'aquí uns mesos. Asseguren que acumulen anys de precarietat amb contractes eventuals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un membre de la plantilla que prefereix guardar l'anonimat va explicar ahir a l'ARA que la major part dels temporals són antics interins als quals s'ha forçat els últims anys a esdevenir personal laboral amb caràcter eventual. "Era això o quedar-se sense feina", va explicar.

Així doncs, es tracta de treballadors temporals, però molts tenen força antiguitat en els seus llocs de treball, on han anat acumulant contractes temporals. "El que es feia és una concatenació de contractes: treballar sis mesos, passar un mes a casa i tornar a ser contractat per sis mesos més", va afegir la mateixa font.

El departament d'Ocupació afirma que la caixa de la Generalitat no permet absorbir aquest personal, que depenia dels fons de plans d'ocupació que arribaven cada any de Madrid. Enguany, però, els pressupostos generals de l'Estat han eliminat pràcticament aquesta partida. Les tasques que ocupen aquests treballadors van des de l'atenció als aturats a les oficines del SOC fins a tasques de gestió interna com ara la justificació econòmica de subvencions concedides a les entitats amb i sense ànim de lucre que col·laboren amb els programes.

Amb més de 650.000 aturats a Catalunya, segons les dades del 30 de juny, els expedients s'acumulen. "Encara estem repassant justificacions de programes del 2008", expliquen els treballadors. Temen que darrere l'anunci de la no renovació dels seus contractes s'hi amaga una aposta per desmantellar els serveis públics d'ocupació i fer que passin a mans privades.

stats