ECONOMIA
Economia 16/09/2011

La UE continua dividida sobre el rescat grec tot i les pressions dels EUA

Efe
2 min
El secretari del Tresor nord-americà

BreslàviaEls governs de l'eurozona han ajornat fins a l'octubre la decisió sobre el nou rescat grec, i si el govern hel·lè compleix els seus compromisos d'ajust i les reformes estructurals podria rebre a mitjans del proper mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Decidirem sobre el següent tram a l'octubre", d'acord amb la revisió que està efectuant la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional sobre el compliment de les reformes i ajustos necessaris de Grècia, ha dit el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, en la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de Finances de la zona euro.

El comissari europeu per a Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha explicat que, si la revisió és satisfactòria, els 8.000 milions d'euros podrien ser desemborsats a mitjans d'octubre.

El que aquesta revisió tingui un resultat favorable "només depèn de la voluntat política i de la capacitat del Govern i del Parlament grecs per complir els objectius fiscals i altres condicions", ha assenyalat. Alhora ha avançat que tècnicament, si Atenes compleix tots els requisits, el desemborsament pot fer-se "a mitjans" d'octubre.

El país hel·lè necessita urgentment l'ajuda externa, ja que només té liquiditat per pagar els sous i pensions fins a l'octubre. El sisè tram estava inicialment previst per a setembre, però diferents obstacles han dificultat el procés.

L'anomenada troica va abandonar aquest mes Grècia en protesta perquè veia que Atenes no avançava al ritme que requeria el compliment dels compromisos.

Dijous, el ministre de Finances de Grècia, Evangelos Venizelos, va calcular que l'endeutat país mediterrani continuarà en recessió el 2012 per quart any consecutiu, quan totes les previsions anteriors indicaven que aquest any tornaria al creixement.

L'agreujament de la contracció econòmica aquest any, amb una caiguda prevista del PIB de més del 5% -respecte del 3,8% inicialment calculat- a causa de l'austeritat i l'empitjorament de la conjuntura internacional, ha modificat les projeccions i fa impossible que el país pugui tornar al creixement el 2012.

L'economia grega ja va caure el 2009 un 2,3%, un 4,5% el 2010 i aquest any la contracció pot arribar fins i tot al 5,3%, segons les últimes dades oficials.

El Govern grec va introduir recentment una taxa immobiliària extraordinària i altres mesures amb l'objectiu de recaptar 2.000 milions per tapar un forat pressupostari de 1.700 milions que allunyava el país de l'objectiu de reduir aquest any el seu dèficit fins al 7,6% des del 10,5 % el 2010.

"Reconeixem els esforços significatius fets al llarg de l'últim any per tal d'estabilitzar les finances públiques", ha assenyalat Juncker.

Pressió enorme

Europa fa aquest divendres i dissabte un nou intent per aturar la crisi del deute i evitar la fallida de Grècia, una tasca cada vegada més dramàtica davant la desacceleració brusca de l'economia de la UE i l'eurozona i la necessitat d'injectar liquiditat a la banca.

Els ministres de Finances de l'eurozona i de la UE es reuneixen de manera informal sota l'enorme pressió d'haver de resoldre aviat i de forma unida i definitiva el vendaval econòmic que tenalla els mercats. El secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, assisteix a la trobada per buscar una sortida a la crisi del deute.

stats