CRISI DEL DEUTE
Economia 07/08/2012

El possible rescat tou a Espanya anima els mercats

Els mercats actuen donant per fet el rescat suau a Espanya. El repunt del 4% de l'Íbex-35 -en una jornada marcada pels problemes tècnics- i la caiguda de la prima de risc confirmen l'optimisme.

Joan Faus / Elena Freixa
3 min
UN RESPIR ALS MERCATS  Una imatge d'inversors a la borsa alemanya de Frankfurt ahir, en una jornada de calma per a Espanya al mercats.

MADRID / BARCELONAOxigen dels inversors cap a Espanya per segon dia consecutiu després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, obrís la porta divendres passat a demanar ajuda al fons de rescat europeu. Indicadors com l'increment de l'Íbex, la rebaixa de la prima de risc i el descens del sobrecost del bo a deu anys van ser mostres de l'optimisme encara imperant als mercats, que ja donen per fet que l'anunci de rescat tou arribarà les pròximes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La borsa espanyola va recuperar ahir els 7.000 punts, un valor que no registrava des del 4 de juliol. Va pujar un 4,41%, tot i que va estar cinc hores sense cotitzar per problemes tècnics. Així, l'Íbex-35 va continuar l'escalada ja iniciada divendres, quan va pujar més d'un 6% empès per les paraules de Mariano Rajoy, que ja reconeixia que el govern espanyol estudiaria recórrer al fons de rescat -l'FSFS- si abans sabia les condicions que implicaria demanar aquesta ajuda.

La rendibilitat del bo espanyol a deu anys va tancar lleugerament per sota de la xifra de divendres, en el 6,74%, i la prima de risc, diferencial que mesura el sobrecost que paga Espanya per finançar-se en comparació amb Alemanya, va seguir també el camí descendent de la setmana passada i va acabar en 534 punts. Aquests senyals, segons els analistes, van ser una reacció clara i de suport al fet que el Banc Central Europeu (BCE), prèvia sol·licitud de l'ajuda per part d'Espanya, utilitzi mecanismes per alleugerir la pressió sobre el deute sobirà. El temps, però, no serà il·limitat i no es descarten nous repunts quan es comencin a saber les condicions de l'ajuda i si es posen sobre la taula noves reformes.

L'interès del bo s'encarirà

Malgrat el respir recent als mercats, el govern espanyol dóna per fet l'encariment dels interessos que haurà de pagar aquest any per col·locar el seu deute als mercats. El pla pressupostari enviat a Brussel·les divendres revisa a l'alça les seves previsions del tipus d'interès del deute espanyol per aquest any i també de cara als dos anys vinents.

Així, pronostica per a aquest 2012 que el deute públic a deu anys tindrà un interès mitjà del 6,4%, un punt per sobre de l'estimació (5,4%) que va fer fa només tres mesos, a finals d'abril. La Moncloa també considera que els inversors demanaran més diners del previst inicialment per als pròxims dos anys. Per al 2013 estima un tipus del 5% (superior al 4,7% de l'anterior càlcul) i per al 2014 del 4,5% (abans era del 4,2%).

Fins ara només se sabia que l'Estat havia apujat en 9.114 milions la seva previsió de despesa en interessos per al 2013. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ho va anunciar el 20 de juliol -admetent que l'escalada de la prima de risc (300 punts per sobre del desembre) havia agafat per sorpresa el govern- però no va especificar quin tipus d'interès estimava. Si es fa un càlcul genèric amb el supòsit que aquests 9.114 milions de sobrecost equivalen a les tres dècimes d'increment de l'interès previst el 2013 (del 4,7% al 5%), l'ampliació en un punt (del 5,4% al 6,4%) del tipus d'aquest any podria arribar a costar-li a l'Estat uns 30.000 milions addicionals. Es tracta d'una xifra majúscula perquè els pressupostos -basant-se en el pronòstic d'un tipus del 5,4%- destinaven aquest any 29.246 milions al pagament d'interessos, uns 7.200 milions més que el 2011.

El càlcul podria quedar curt si s'agafen com a referència les últimes subhastes del Tresor o la prima de risc, que condiciona el que demanen els inversors a l'Estat. El Tresor va subhastar fa una setmana bons a deu anys a un interès del 6,70%, la rendibilitat més elevada per a aquest termini des del novembre, quan va haver de pagar un 7,09%. Les dades que arribaven ahir dels mercats, amb la prima de risc a 534 punts i l'interès del bo espanyol a deu anys en el 6,74% suposen, tot i la millora, uns nivells superiors a aquestes estimacions sobre el que la Moncloa espera que el Tresor acabi pagant aquest any als inversors.

stats