Economia 06/09/2012

El president del Consell Europeu, Van Rompuy, a favor que Draghi actuï

L. F
1 min

BRUSSEL·LESNo és habitual que el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, es declari a favor o en contra de temes espinosos que afecten els estats membres. En qüestions que enfronten diferents socis, prefereix quedar-se en un segon pla per no molestar ningú. I, encara menys, Alemanya. Ahir, però, va canviar el to del seu discurs habitualment insípid per assegurar que dóna "ple suport" a una intervenció del Banc Central Europeu (BCE) per posar fi a la crisi del deute que afecta especialment Espanya i Itàlia. Des de Brussel·les, els dirigents comunitaris segueixen amb molta preocupació la situació de l'euro. Van Rompuy creu que és l'hora que el BCE mogui fitxa després de les importants reformes i retallades que han fet socis com Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un discurs pronunciat ahir a Brussel·les, Van Rompuy va lloar les mesures anticrisi que ha impulsat Espanya i va assegurar que el president del l'executiu central, Mariano Rajoy, i altres líders polítics de la zona euro han demostrat "voluntat política" per superar la crisi. Tot i això, el president del Consell Europeu creu que les reformes "necessiten temps per donar resultats".

De fet, Herman van Rompuy va reconèixer que la crisi del deute i l'alça de les primes de risc que afecten els socis perifèrics "no sempre estan justificades pels seus fonaments econòmics", alhora que va criticar aquells estats membres que es beneficien de la situació, com Alemanya, a qui el president no va citar en cap moment. "Alguns països refugi paguen interessos massa baixos" als mercats, va assegurar. El president del Consell Europeu considera que la solució passa per reformes i projectes a llarg termini com la unió bancària europea.

stats