Economia 02/09/2012

El president del Parlament Europeu considera necessari crear un deute europeu comú

Martin Schulz creu que la millor via són els eurobons, però, davant l'oposició d'Alemanya, cal buscar solucions als "exagerats" interessos que paguen alguns països

Efe
1 min
Martin Schulz a Barcelona

BerlínEl president del Parlament Europeu, Martin Schulz, subratlla en una entrevista que avança aquest diumenge el setmanari alemany 'Der Spiegel' la necessitat d'un deute comú europeu per al qual, afirma, ara es donen les condicions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hem de reduir la càrrega d'interessos per als estats del sud d'Europa amb problemes. La millor via seria a través d'eurobons. Però això és un debat teòric, perquè els holandesos no els volen, els finlandesos no els volen i els alemanys encara menys", assenyala.

Europa necessita creixement, afirma Schulz, de manera que "la tasca decisiva en els pròxims mesos" consisteix a "trobar una solució als exagerats tipus d'interès que suposen un obstacle per a molts països per controlar el seu propi deute".

Segons el polític socialdemòcrata, una de les opcions seria "un fons d'amortització, amb el qual una part dels deutes passats de tots els estats de l'euro quedin garantits i amortitzats de forma esglaonada".

L'altra seria concedir una llicència bancària al permanent Mecanisme Europeu d'Estabilitat Financera (Mede), "perquè pugui demanar com si fos un banc normal un préstec al Banc Central Europeu (BCE)".

"En l'últim any hem collat amb un seguit de noves regulacions els que no compleixen amb el dèficit previst. A això se suma el pacte fiscal, que obre més encara les possibilitats de control. Amb això es donen ara les condicions per a un fons d'amortització o una llicència per al Mede", assegura.

En aquest sentit, Schulz pregunta per què no s'utilitzen "instruments de política monetària a nivell transnacional" quan hi ha una zona econòmica i monetària comuna i els estats ja no tenen "cap sobirania" en l'àmbit monetari.

stats