Economia 20/01/2016

El preu del petroli manté la davallada: perd un 3% i cau per sota dels 28 $

Des que va començar l'any, el descens ja supera el 25%

Xavier Grau
2 min

BarcelonaLa baixada de les borses d’ahir va anar acompanyada d’una important caiguda del preu del petroli, que sembla que no pot parar el descens que, des que va començar l’any, ja supera el 25% i ha tornat a nivells del 2003. El barril de Brent durant la sessió d’ahir va arribar a perdre més del 3% i es va situar en 27,88 dòlars, tot i que va arribar a caure més d’un 5% a mitja jornada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Axel Weber, que ara presideix el banc suís UBS i va estar a punt de presidir el BCE, va afirmar ahir des de Davos que no veu terra a la caiguda del preu del petroli a curt termini, i va afegir que l’aixecament de les sancions a l’Iran continuaran afegint més oferta al mercat, on ja hi ha un clar excedent. Una opinió que sembla compartida per la majoria de bancs d’inversió, que consideren que l’acumulació d’estocs encara faran baixar més el preu del cru a curt termini.

Problema d’oferta

Segons va explicar ahir el director general de GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig, el preu encara es mantindrà baix una bona part d’aquest any, bàsicament perquè el problema és de sobreoferta. “La caiguda del preu del petroli preocuparia si fos un problema de demanda, però ho és d’oferta”, va indicar ahir Puig. En aquest sentit va destacar que el consum de petroli està en màxims històrics, amb 94,6 milions de barrils al dia l’any 2015, que es preveu que pugin a 95,8 milions de barrils diaris el 2016. Però aquest increment de la demanda ha anat acompanyat d’un increment encara més gran de l’oferta. Així, el 2015 la demanda de petroli va augmentar en 1,8 milions de barrils diaris, mentre que l’oferta va créixer en 2,6 milions de barrils diaris. Un increment de l’oferta que ve repartit a parts iguals entre els països de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que va augmentar la producció bàsicament per la política de l’Aràbia Saudita per lluitar contra el fracking nord-americà.

I els països que no formen part de l’OPEP van incrementar la producció, en gran part precisament pel fracking dels Estats Units, perquè un cop feta la inversió, encara que el preu sigui barat, han de continuar amb la producció per cobrir almenys els costos variables.

El saldo entre la demanda i la producció del 2015 va ser d’un excés de 0,8 milions de barrils al dia, segons dades del banc japonès Nomura presentades per Puig. Una situació que en el conjunt del 2016 no es repetirà, segons aquest expert, perquè les previsions són que la demanda s’incrementi en 1,2 milions de barrils diaris, mentre que l’oferta ho faci en 0,3 milions de barrils diaris. Això portaria, en el conjunt del 2016, un saldo negatiu en la ràtio entre producció i demanda de 0,9 milions de barrils diaris, cosa que es reflectiria en els inventaris de petroli, que passarien de 2.969 milions de barrils el 2015 a 2.660 milions el 2016.

stats