Economia 13/06/2012

Els preus baixen una dècima al maig i fixen la inflació anual en el 2,3%

L'abaratiment dels carburants i els aliments situen la inflació anual en una de les més baixes des de finals del 2010

Acn
2 min

BarcelonaEls preus van caure una dècima al maig a Catalunya respecte al mes anterior i van fer descendir lleugerament l'IPC anual fins al 2,3%, segons ha fet públic aquest dimecres l'institut d'estadística espanyol. La taxa és una dècima menor a la registrada a l'abril, en què els preus en termes mensuals s'enfilaven 1,4 punts i situaven l'IPC de l'any al 2,4%. L'abaratiment dels preus dels carburants i lubricants, així com dels aliments i begudes no alcohòliques, expliquen la tendència a la baixa dels preus de maig. L'índex anual de l'IPC continua sent un dels més baixos que es registren des de finals del 2010. Al conjunt de l'Estat, els preus també descendeixen una dècima i situen la taxa d'inflació anual en l'1,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En termes mensuals, els preus no descendien des del gener d'aquest any, quan ho van fer un 0,9%, després de cinc mesos d'augments continuats. En aquell moment, la caiguda dels preus va venir impulsada sobretot per l'època de rebaixes de la temporada d'hivern. En termes anuals, Catalunya continua registrant una inflació que és de les més baixes registrades des del setembre del 2010 (2,1%), després d'haver-se situat per sobre del 3% al llarg de pràcticament tot l'any 2011.

Els carburants i aliments, a la baixa

Aquest descens anual de la inflació respon majoritàriament a la variació anual del grup de preus de transport, que ha registrat l'increment més baix des del desembre del 2009. Un comportament derivat de l'abaratiment dels carburants i lubricants que ha estat el mes de maig més pronunciada que fa un any, i que és també una de les principals causes d'aquest lleuger descens mensual dels preus.

Malgrat el descens conjunt del grup de transports, però, augmenten significativament els preus d'altres serveis de transports, com el transport públic, a causa de l'encariment dels preus dels bitllets combinats que registren, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'augment més alt des de gener del 2002.

stats