SEMBLANCES ENTRE PAÏSOS
Economia 25/07/2012

La prima de risc d'Espanya, només a 59 punts de la d'Irlanda

V.m. V.m.
2 min

BARCELONA. / BARCELONA.El rescat no ha acabat amb la desconfiança

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La comparativa feta per Miguel Ángel Fernández Ordóñez entre Espanya i Irlanda ha posat els focus en el fet que la prima de risc espanyola ja se situa a només 59 punts de la d'Irlanda, una distància que pot desaparèixer aquesta mateixa setmana, amb el ritme de creixement dels últims dies.

El rescat del sistema financer espanyol, afavorit per la intervenció de Bankia, no ha servit per acabar amb els dubtes. En canvi, a Irlanda la situació millora, tot i que l'economia va caure els últims mesos. La intervenció del sistema bancari es va fer molt ràpidament, mentre que a Espanya tot s'ha dilatat. Tampoc hi ajuda el ritme de l'economia espanyola, que enguany i el 2013 tornarà a estar en recessió, segons les previsions del govern espanyol.

Tot i compartir molts aspectes amb la crisi irlandesa (bombolla immobiliària i rescat bancari), el cas espanyol ha seguit una evolució ben diferent a l'irlandès. El volum de l'economia espanyola és molt més gran que el d'Irlanda, i l'atur és 10 punts inferior que l'espanyol. Brussel·les, en tot cas, sembla molt més preocupada per Espanya.

Les dures retallades permeten tornar al mercat

Enmig de les pressions dels inversors sobre el deute espanyol, la prima de risc irlandesa va ser l'única que va baixar en la jornada d'ahir. El diferencial entre el bo a un termini de vuit anys (Irlanda no emet bons a 10 anys) i l'alemany a 10 anys es va situar ahir en els 697 punts bàsics.

També s'ha vist afectada pels dubtes dels mercats en els últims mesos, però la prima de risc irlandesa no ha crescut al mateix ritme que l'espanyola o la italiana i ha vist com la distància que la separava dels dos països amb problemes que no han estat rescatats es reduïa.

El novembre del 2010 Irlanda va rebre 85.000 milions d'ajuda dels seus socis de l'eurozona i de l'FMI per poder assumir el rescat del seu sector financer, i des de llavors ha fet importants retallades com l'acomiadament de 24.000 funcionaris, una retallada de les pensions o l'augment de l'IVA al 23%. La troika que supervisa les actuacions del govern irlandès només ha fet que emetre informes favorables i a principis de juliol el govern va celebrar amb èxit la primera subhasta de deute des del rescat.

stats