Economia 20/08/2012

El Bundesbank i el BCE aturen la baixada de la prima de risc en una jornada d'alts i baixos

El desmentiment del BCE que pretengui fer un mecanisme per aturar el preu del deute sobirà i les crítiques del Bundesbank a les compres de bons refreden la confiança dels inversors

D.s.u.
2 min

BarcelonaEl mercats, que havien redoblat aquest dilluns la confiança en el deute espanyol i havien fet caure en picat la prima de risc de l'Estat fins als 460 punts, han moderat el descens a la tarda, després que el Bundesbank, el banc central alemany, critiqués al seu butlletí mensual la possibilitat que el BCE compri deute sobirà dels països perifèrics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys ha tancat en 477 punts bàsics, encara 17 per sota del tancament de divendres, però també 17 per sobre del mínim intradia. La setmana passada va baixar, per primera vegada des del juliol, dels 500 punts bàsics.

El supervisor alemany considera que la compra de bons per part del BCE comportaria "riscos" per a l'estabilitat de l'eurozona.

Els inversors, que la setmana passada van reaccionar en positiu a les paraules del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, en què donava a entendre que activarà la compra de bons sobirans –tot i que ho supeditava al fet que l'estat membre ho demanés–, havien rebut amb entusiasme les notícies que el setmanari alemany 'Der Spiegel' va publicar ahir que a les oficines centrals del BCE es plantegen crear un llindar màxim als interessos que paguen alguns països per finançar-se i una mena de mecanisme d'intervenció automàtic: compraria bons quan aquests llindars se sobrepassessin, per espantar els especuladors. Però el desmentiment del mateix BCE que ha publicat l'agència Reuters a la tarda ha rebaixat els ànims dels inversors.

De Guindos dóna per fet que el BCE actuarà

Per la seva banda, el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, també va donar arguments als inversors per confiar en el deute espanyol. Per primera vegada, el màxim responsable de l'àrea econòmica del govern espanyol donava per feta la compra de bons del BCE i demanava que fos "sense límit previ" i "contundent", en una entrevista a l'agència Efe.

Aquesta demanda, que arriba una setmana després que Draghi reiterés que perquè el BCE compri deute sobirà al mercat secundari cal que l'Estat ho demani, s'interpreta des dels mercats com un reconeixement –més o menys indirecte– que Espanya farà el pas i sol·licitarà el 'rescat tou'.

Forta caiguda de l'Íbex

Per la seva banda, l'Íbex-35, l'indicador borsari de referència espanyol, que també havia encetat la jornada amb guanys, ha tancat la jornada amb unes pèrdues d'un 1,21%. Bankia, Repsol, Dia, CaixaBank i Bankinter han dominat les pèrdues, mentre que les constructores i el Banc de Sabadell han sigut líders en guanys.

stats