Economia 26/06/2012

5 profecies en cada bitllet d'euro

Un periodista nord-americà senyala cinc detalls que es poden interpretar com alguns dels problemes que pateix l'eurozona

Ara
2 min

BarcelonaUn periodista de la ràdio pública dels Estats Units, la NPR, ha ofert en el seu blog una teoria d'un lector seu segons la qual la crisi que està vivint Europa es podia preveure en el disseny dels bitllets d'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'article de Robert Smith, els bitllets d'euro contenen cinc detalls que amb la seva interpretació permeten identificar els principals problemes que pateix l'eurozona avui en dia:

  • Divergències en la política monetària: A la part frontal, on els bitllets tenen una banda platejada, el bitllet està encapçalat per les sigles del Banc Central Europeu. Aquestes però, apareixen en totes les formes possibles que ofereixen els idiomes oficials de la Unió Europea, un total de cinc. Per a Smith, és una metàfora sobre les eternes discrepàncies en la política monetària europea.
  • Diferències per Estat: A diferència amb les monedes, els bitllets d'euro no tenen cap diferència en el disseny segons el país on han estat emesos. Tot i això, hi ha un detall que sí que permet identificar la nacionalitat on van ser fabricats els bitllets. El número de sèrie, ubicat a a la part superior dreta del revers, comença amb una lletra, que correspon al país originari del bitllet. La X, per exemple, correspon a Alemanya, la V a Espanya o la Y a Grècia. Encara que els bitllets de dòlar també tenen un distintiu per identificar on han estat emesos, Smith atribueix aquesta distinció a una manca d'unitat en la creació de la moneda única.
  • L'euro aixafant els grecs: A les cantonades inferiors dels bitllets hi apareix el valor del bitllet, acompanyat de la paraula euro, escrita amb l'alfabet llatí i grec. El periodista de la NPR destaca que la versió en llatí, que associa als països del nord d'Europa, està escrita en negreta i trepitjant la versió en grec, d'un color més clar. Donant la volta a l'argument, "no estaran els grecs enfonsant l'euro?" es preguna Smith.
  • Portes per sortir de l'euro: Tot i que la unió monetària no contempla la sortida de cap membre i les autoritat europees han insistit en que no preveuen la sortida de Grècia de l'euro, la part frontal de tots els bitllets està decorada amb una porta o una finestra oberta que, segons Smith, conviden a sortir-hi.
  • Buit de poder econòmic: Els bitllets d'euro tenen un gran espai blanc al costat esquerre de la part frontal i a la dreta de la posterior. Sense massa precisió, Smiths senyala que aquest espai està ocupat en els bitllets d'un dòlar pel segell del Departament del Tresor dels Estats Units. El periodista interpreta aquest forat en blanc com la manca d'un govern econòmic únic a Europa, l'arrel de molts dels seus problemes.
stats