MOTOR
Economia 04/09/2012

La pujada de l'IVA dispara les compres de cotxes a l'agost

La caiguda lliure en la venda de cotxes es va frenar a l'agost, amb un ascens del 7,59% per les compres avançades per l'IVA. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, descarta ara ajudes al sector.

Dani Sánchez Ugart
2 min
La pujada de l'IVA dispara  Les compres de cotxes a l'agost

BARCELONA.L'agost va posar punt final a 26 mesos de caiguda lliure en el sector de l'automòbil. Per primera vegada en més de dos anys les matriculacions de cotxes es van incrementar a Catalunya -un 7,59%- gràcies, segons fonts del sector, a la compra avançada per esquivar la pujada de l'IVA, que passa per als vehicles del 18% al 21%. Els concessionaris són especialment sensibles a l'alça d'aquest impost, perquè suposa un important encariment del producte en termes absoluts: 650 euros de mitjana en el preu final, segons les estimacions de la patronal del motor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir, tant el Gremi del Motor com l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) van fer públiques les seves dades de matriculacions del mes d'agost. Totes dues coincidien a assenyalar un repunt de les vendes -d'un 7,59% segons Anfac i d'un 7,7% segons el Gremi- per petites diferències en la metodologia. Amb tot, es van vendre 7.714 turismes més, segons les dades del Gremi, mig miler més que fa dotze mesos.

A més de les compres anticipades per l'IVA, el professor de l'Iese Pedro Nueno considera que l'increment de les vendes demostra que "hi ha molta gent que desitja comprar un cotxe", però que la crisi "fa que la gent ajorni despeses que poden esperar, com la d'un automòbil".

En qualsevol cas, Nueno considera que les xifres de vendes seguiran una "ziga-zaga ascendent" a Catalunya en els pròxims mesos, en la línia del que passa a la resta d'Europa, malgrat la pujada de l'IVA. Però per això caldrà que les notícies econòmiques "comencin a ser positives", perquè afecten la disposició de compra dels consumidors. Les patronals, en canvi, consideren que l'avançament de les compres causarà un descens encara més marcat de les vendes en els pròxims mesos.

Les bones dades de l'agost, però, no poden compensar la caiguda de les vendes d'aquest any fins ara. En total, a Catalunya el descens de les matriculacions des del gener és del 4,85%, amb 75.479 cotxes venuts, gairebé 4.000 menys que l'any passat.

Sense pla Renove

Però la davallada del sector no vindrà acompanyada de noves ajudes del govern espanyol. Després d'anunciar fa només una setmana que faria "tots els possibles" per posar en marxa un nou pla Renove el 2013, ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ho va descartar amb l'argument que "no hi ha diners". A més, el ministre va anunciar que el pressupost del ministeri que dirigeix rebrà una nova retallada en els pressupostos de l'Estat del 2013.

"Un pla d'ajuda significaria un gir en la tendència del sector, i podria evitar que se seguissin destruint llocs de treball", va dir ahir el president del Gremi del Motor, Miquel Donnay. En canvi, Nueno considera que "és bo" que les empreses s'acostumin a "no comptar en el seu marge de benefici" les aportacions de l'Estat i va destacar que els concessionaris "ben organitzats" són capaços de vendre.

El creixement de les matriculacions a l'agost va ser especialment elevat a la província de Tarragona, on es van vendre un 23,15% més de turismes. On menys van créixer va ser a la província de Barcelona -un 5,91%- mentre que a la de Girona ho van fer un 5,69% i a la de Lleida un 9,12%.

stats