ECONOMIA
Economia 27/01/2012

El 'no' de Qatar Airways deixa Spanair en una situació crítica

La línia àrab decideix no invertir en la companyia catalana. 'El Periódico' assegura que el Govern també deixarà d'invertir en Spanair

Ara / Acn
2 min
Barcelona, base d'operacions Spanair ha reduït progressivament la seva flota  fins als 33 avions actuals.

BarcelonaLa companyia aèria Qatar Airways ha decidit no invertir en Spanair, segons han confirmat fonts del departament d'Economia de la Generalitat, tal com han avançat El Periódico i La Vanguardia. Amb tot, fonts de Spanair han assegurat a l'ACN que Qatar Airways no els ha comunicat que vulgui abandonar la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de mesos de negociacions entre la firma catalana i la qatariana l'empresa àrab hauria pres aquesta decisió pel risc de sanció per part de la Comissió Europea per les subvencions rebudes per part de les administracions públiques.

Sense la inversió que hauria fet el nou soci, Spanair, que compta entre els principals inversors amb la Generalitat, queda en una situació crítica. Una situació que obliga els seus responsables, amb Ferran Soriano al capdavant, a buscar altres possibles companys de viatge.

Qatar Airways estava al capdamunt de les opcions d'Spanair per trobar un soci que insuflés nou aire al projecte català, un mínim de 150 milions d'euros per començar a operar vols de llarga distància. Era la possibilitat més avançada, per bé que no l'única. El gerro d'aigua freda que aboca la companyia àrab suposa haver de recórrer a altres opcions.

La Vanguardia recull aquest divendres les declaracions de Soriano segons les quals hi ha altres opcions més enllà de Qatar Airways, com aconseguir la participació d'una companyia aèria xinesa.

Qatar Airways projectava utilitzar Spanair com a plataforma europea per arribar a l'Amèrica del Sud, una idea que comportava grans inversions i riscos legals que haurien acabat per refredar-la.

Un cop confirmat que el projecte Spanair-Qatar Airways no prosperarà, caldrà veure quin paper pren la Generalitat de Catalunya, que es presenta com a "principal inversor de l'aerolínia" i que considera la firma catalana estratègica per impulsar els vols intercontinentals des del Prat.

El Periódico assegura aquest mateix divendres que l'executiu català deixarà d'invertir a Spanair i que la decisió es comunicarà avui mateix als responsables de la companyia. Des de la Generalitat, però, no s'ha confirmat aquesta informació.

stats