Reunió en un vaixell
Economia 21/05/2012

El que Madrid pot retreure a Berlín i el que Berlín pot retreure a Madrid

Elena Freixa
2 min

Mesures pensades pels grans

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president podria retreure a la cancellera alemanya haver dictat les receptes per a Espanya i les polítiques per a Europa des de l'òptica de gran potència i obviant les economies més petites. La política monetària del BCE n'ha estat una mostra. Fins i tot el 2008, quan l'inici de la crisi era evident, va seguir apuntant els tipus d'interès.

Cal un BCE actiu i no reactiu

El rol del Banc Central Europeu (BCE) com a autèntic organisme responsable del bon funcionament de l'economia i la fluïdesa del crèdit. Rajoy podria haver demanat a Merkel un paper més actiu que no pas reactiu, que és el que ha tingut fins ara, amb mesures quan la crisi arribava a punts preocupants. No va injectar liquiditat al sistema financer fins al febrer, però aquest crèdit no ha aconseguit arribar a les empreses i els particulars.

Els eurobons i els estímuls

La solució dels eurobons per alleugerir les dificultats que tenen estats com Espanya per finançar-se en els mercats ha sigut fins ara innegociable per Merkel. L'arribada del socialista Hollande a la presidència francesa afavoreix el debat, ja que ell n'és partidari. També defensa estímuls econòmics per trencar amb la via exclusiva de l'austeritat.

Veritats a mitges en el dèficit

El disgust europeu pel maquillatge de tres comunitats autònomes del PP al seu dèficit del 2011, que ha elevat al 8,9% el dèficit estatal, era un dels temes espinosos per tractar. No és la primera vegada que Merkel veu com Rajoy promet una cosa i acaba sent-ne una altra. Va passar quan es va descobrir un dèficit disparat per sobre del 8% a Espanya. Rajoy es va comprometre a baixar-lo al 5,3% a finals d'any, tot i rectificar després i elevar-lo al 5,8%, saltant-se el compromís amb Europa. Ara, la CE ja compta amb el fet que Espanya tancarà l'any amb un 6,4% de dèficit. Rajoy no ho ha reconegut.

Els pedaços a la banca

L'última reforma financera de Rajoy ha de ser prou ràpida i creïble per calmar els mercats. Rajoy segurament va haver d'explicar la intervenció de Bankia i respondre a preguntes sobre si altres sorpreses desagradables sortiran amb l'auditoria que es farà de totes les entitats pròximament.

La recessió i el deute

El quadre macroeconòmic d'Espanya reuneix les pitjors previsions de la UE. El còctel de recessió i prima de risc disparada fa més necessaris que mai gestos creïbles de cara als mercats.

stats