Economia 29/05/2012

Un jutjat admet a tràmit una querella contra Fernández Ordóñez, Rato i altres directius de bancs intervinguts

La querella, presentada per Manos Limpias, els acusa de "posar en risc el sistema financer" i "causar perjudici a tercers"

Efe
2 min

MadridUn jutjat de Madrid ha admès a tràmit una querella contra el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, i els expresidents de Bankia Rodrigo Rato i Caja Madrid Miguel Blesa, entre altres directius de caixes intervingudes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la interlocutòria a què ha tingut accés Efe, el Jutjat d'Instrucció número 21 de Madrid considera que els fets presentats "fan presumir la possible existència d'una infracció penal", de manera que informa del cas a la Fiscalia amb l'objectiu que elabori un informe.

La querella, presentada pel col·lectiu Manos Limpias, considera que el governador del Banc d'Espanya podria haver comès un delicte d'imprudència greu per mala supervisió d'entitats financeres, mentre que acusa els responsables de les caixes intervingudes de delicte societari i falsedat en document mercantil.

En aquest sentit, fonts pròximes al cas han assenyalat a Efe que després de l'admissió a tràmit de la querella s'ha aportat informació addicional sobre l'expresident de Bankia Rodrigo Rato i l'anterior màxim responsable de Caja Madrid, Miguel Blesa.

Manos Limpias apunta en el seu escrit que Fernández Ordóñez podria haver comès un delicte d'imprudència greu, en no haver supervisat correctament Bankia, Caja Castilla la Mancha (CCM) i la Cam, que van haver de ser intervingudes.

Segons la seva opinió, la falta de supervisió "no només ha posat en greu risc el sistema econòmic financer", sinó que, a més, "ha causat perjudici a tercers i l'erari públic, i no ha protegit el bé jurídic".

Pel que fa als directius de les entitats intervingudes, el col·lectiu creu que podrien haver comès un delicte societari perquè "no van avaluar en la seva justa mesura els riscos amb multiplicitat de milions de crèdits fallits que es van concedir a desaprensius especuladors".

A això cal afegir els desfasaments existents entre els comptes que publicaven els directius de les entitats intervingudes i les estimacions realitzades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob).

Segons Manos Limpias, al "maquillar els balanços" per registrar guanys, els gestors de les caixes haurien comès delictes societaris i de falsedat en document mercantil.

Caja Castilla la Mancha va ser intervinguda el març de 2009, la Caja de Ahorros del Mediterráneo el juliol de 2011 i Banco Financerio i de Ahorros (BFA), matriu de Bankia, el 9 de maig.

stats