ECONOMIA
Economia 30/12/2011

Les 10 retallades de Rajoy per estalviar 8.900 milions d'euros més

Als funcionaris se'ls congela el sou, però hauran de treballar més hores. També queda congelat el salari mínim, les vacants de l'administració, l'ampliació de la llei de la dependència i del permís de paternitat. Es redueixen els ajuts al lloguer per a joves i les subvencions a partits polítics, sindicats i patronals

Ara
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría

BarcelonaLa llista de les retallades que el govern de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres és llarga. Són mesures "extraordinàries", segons ha anunciat la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, després de comprovar una desviació del dèficit, que s'enfila al 8%. Santamaría ha avisat, però, que és "l'inici de l'inici". La tisorada suposa un estalvi de 8.900 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Els funcionaris, congelats

Tal com s'esperava, s'ha confirmat la congelació salarial per a tots els treballadors públics durant el 2012. És la quarta congelació que pateixen els funcionaris des de la recuperació de la democràcia.

2. Treballaran més hores

Els treballadors de la funció pública hauran de treballar a més 37 hores i mitja a la setmana.

3. Es congela el Salari Mínim Interprofessional

L'SMI quedarà congelat en 641 euros mensuals, tal com ja va avançar l'executiu als agents socials fa dos dies.

4. Places vacants a l'administració pública

No es cobriran les vacants, excepte en les de la sanitat i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. En aquests dos casos, la taxa de reposició (les vacants que es cobreixen) serà del 10%.

5. Ajut al lloguer per a joves: només els que ja la cobraven

L'executiu ha aprovat limitar la renda bàsica d'emancipació de 210 euros al mes per als joves d'entre 22 i 30 anys que viuen de lloguer als que ja la reben. S'elimina pels nous sol·licitants.

6. Llei de la dependència

Se suspèn un any la incorporació dels dependents moderats entre els beneficiats de la llei. La mesura pretén evitar reduir les prestacions als beneficiaris actuals. L'acord manté les prestacions destinades a la protecció de la dependència als beneficiaris que ja les tenien reconegudes.

7. Permís de paternitat

Se suspèn fins a l'1 de gener de 2013 l'ampliació del permís de paternitat de dues a quatre setmanes.

8. Es redueix la subvenció a partits i sindicats

Els ajuts públic que cobren els partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials es redueixen un 20%. La mesura suposa un estalvi d'uns 85 milions d'euros.

9. Reducció de les estructures de l'Estat

La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat que les estructures es redueixen un 18,9%.

10. "No disponibilitat de despesa"

La retallada de 8.900 milions es concreta en un acord de "no disponibilitat" en els pressupostos: Foment, 1.614 milions; Indústria, 1.091 milions; Economia, 1.083 mililons; Afers Exteriors, 1.016 milions; Educació, 485 milions; Ocupació, 439 milions; Hisenda, 432 milions; Sanitat, 409 milions; Agricultura, 401 milions, Defensa, 340 milions, Interior, 163 milions, Justícia, 48 milions, Presidència, 19,6 milions.

També es retalla el fons de compensació territorial 409 milions d'euros. Els ens territorials també tindran una tisorada de 1.040 milions.

stats