CRISI DEL DEUTE
Economia 09/05/2011

El rebrot de la crisi grega desestabilitza els mercats

El nou sotrac pel que passa Grècia després de les especulacions sobre una possible sortida del país de la zona euro han portat pèrdues a les borses europees i a la moneda única, així com una elevació del risc país d'Espanya, és a dir, del sobre-esforç que ha de fer el país per finançar-se

Redacció
2 min
Ciutadans grecs passen pel davant del monument al dracma, la moneda del país abans de l'euro

BarcelonaStandard & Poor's ha decidit rebaixar la qualificació creditícia de Grècia dos graons, de BB- fins a B, per la possibilitat que el país es vegi obligat a reestructurar el seu deute. La retallada en la nota del país dificulta encara més l'accés al finançament de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La possibilitat que Grècia necessiti reestructurar el seu deute –i fins i tot sortir de l'euro i reintroduir el dracma– han sacsejat la renda variable europea i el mercat de divises. Totes les borses del Vell Continent (amb l'excepció del FTSE 100 de Londres) han tancat amb retrocessos. Algunes, com l'Ibex 35 espanyol, han acabat la sessió amb una caiguda del 2,02%. La resta d'índexos de refèrencia a Europa han finalitzat la jornada amb caigudes d'al voltant de l'1%. L'euro també perd posicions. A mitja tarda, un euro es canviava en 1,4281 dòlars.

Les notícies sobre els problemes de Grècia, que van reactivar-se divendres amb la publicació per part de l'edició online de Der Spiegel de les pressions que estaria rebent el país hel·lènic per abandonar l'euro, també han tornat a portar dubtes sobre la solidesa de les finances espanyoles. El risc país d'Espanya s'ha disparat durant la jornada, i a mitja sessió ja es trobava per sobre del 223 punts. L'augment d'aquest índex provoca que pugi l'interès que el país ha de pagar per finançar-se.

Standard & Poor's no només ha reduït la qualificació de Grècia sinó que, a més, amenaça amb dur a termes noves rebaixes. L'agència manté els ratings dels país en perspectiva negativa. L'agència explica en un comunicat que la seva decisió respon a la creixent opinió dels principals creditors de Grècia de que serà necessari ampliar els terminis de pagament del deute en préstecs bilaterals de la Comissió Europea valorats en 80.000 milions d'euros.

stats