ECONOMIA
Economia 01/04/2011

El gas natural s'apuja un 4% i el butà, un 6%

Els increments s'apliquen a partir d'avui. En canvi, el govern espanyol ha congelat el rebut de la llum

Redacció
1 min

BarcelonaLa factura de l'electricitat del mes d'abril no serà més cara que la del mes en curs, segons ha informat el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Sí que s'apujarà, en canvi, el rebut del gas, i ho farà per sobre del 4% de mitjana. La bombona de butà també s'encarirà a partir d'aquest divendres i arribarà als 14 euros, dada que representa un augment del 6%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al gas natural, les tarifes regulades dels usuaris que només el fan servir per cuinar i escalfar l'aigua (TUR1) s'apujaran un 3,3%, és a dir, una mica més de mig euro al mes. Si el gas també es fa servir per escalfar la casa (TUR2), l'encariment serà del 4,3%, i els usuaris hauran de desemborsar més de dos euros extra cada mes. Segons el ministeri, l'increment de les tarifes és el resultat de l'increment de la matèria primera, que s'ha encarit més d'un 10%. 



En canvi, quan el mes vinent encenem les bombetes no haurem de patir per l'augment del rebut, ja que la tarifa elèctrica d'últim recurs, a la qual s'acullen 20 milions de consumidors, principalment llars i pimes, no s'apujarà. El govern espanyol havia proposat a la Comissió de l'Energia un augment del 12,5% en el primer trimestre, però la caiguda del cost de l'energia, que ha estat del 10%, ha permès la congelació de les tarifes. Al gener, el preu del gas ja va apujar-se prop d'un 4% de mitjana, mentre que la llum va encarir-se gairebé un 10%, enmig d'una forta polèmica.

I aquells que encara fan servir el butà també veuran com la despesa augmenta, ja que la bombona s'encarirà un 6% a partir d'aquest divendres mateix. La bombona de 12,5 quilograms rondarà, doncs, els 14 euros, després d'encarir-se en el primer trimestre un 8,8%.

stats