ENERGIA
Economia 03/01/2016

La recentralització de Rajoy arriba al mercat del gas

La nova llei fa inviable el ‘hub’ amb seu a Bilbao impulsat per catalans i bascos

Xavier Grau
4 min
La iniciativa impulsada a Euskadi, i amb el suport del govern català, queda pràcticament inutilitzada per la irrupció del Mibgas, que serà el mercat de referència.

BarcelonaL’intent de catalans i bascos de crear un mercat del gas a Espanya amb seu a Bilbao sembla tocat de mort, després d’un nou capítol de l’onada recentralitzadora del govern de Mariano Rajoy. El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, va aconseguir el 2015 aprovar la llei d’hidrocarburs, que incloïa la creació d’un mercat del gas a l’Estat, però no concretava qui l’havia de posar en marxa ni on. Però el desenvolupament d’aquesta llei ha portat a la creació del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) a Madrid, que opera OMIE, la mateixa entitat que opera el mercat elèctric, i en el qual també participa Enagás, l’empresa gestora de la xarxa a l’Estat i també responsable de gestionar la xarxa portuguesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una resolució del 4 de desembre del 2015 de la secretaria d’estat d’Energia regula les regles d’aquest mercat del gas, i el Mibgas va començar a funcionar pocs dies després, amb poques operacions i poc volum. Un mercat del gas a l’estat espanyol, com existeix en altres països com Holanda, seria una aposta de futur. Bàsicament perquè Espanya té unes bones infraestructures de regasificació en les quals pot rebre gas natural liquat (GNL) de vaixells per abocar-lo després a la xarxa, i això pot arribar a ser un bon negoci per exportar gas a la resta d’Europa en el moment en què entri en funcionament el Midcat, la interconnexió gasística entre Espanya i França.

Amb el Mibgas Madrid torna a guanyar la batalla al País Basc i Catalunya, que havien impulsat l’Iberian Gas Hub, una iniciativa de l’Ens Basc de l’Energia i Kutxabank per crear un mercat secundari del gas que reclamaven els diferents actors del sector, sobretot les petites comercialitzadores i els grans consumidors. A la iniciativa s’hi van sumar altres socis, entre ells el Govern, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), així com altres socis, com La Caixa o Bolsas y Mercados Españoles.

La batalla l’ha guanyat Madrid perquè tot i que el Mibgas i l’Iberian Hub Gas no són excloents, és a dir, hi podria haver més d’un mercat a la Península, el primer té la categoria de pool i serà, per tant, el de referència, cosa que fa molt difícil que es pugui consolidar el hub basc.

Javier Olmos, soci especialista en energia del despatx d’advocats Rousaud, Costas, Duran (RCD), afirma que un mercat del gas a Espanya és una bona idea i considera encertat que hi participi Enagás. Segons explica, “el mercat permetrà tenir una referència de preus”, tot i que en posa en dubte el funcionament, almenys en un primer moment, perquè Espanya no és un estat productor, sinó importador, i la majoria d’operadors ja tenen els seus propis contractes bilaterals per proveir-se. Per això assegura que “té sentit” tenir un mercat del gas, però puntualitza que caldrà veure “quina evolució té”. No obstant, aquest especialista admet que un mercat en funcionament pot afavorir les petites comercialitzadores. Quan no existia el mercat, indica, hi havia una barrera d’entrada que “ara pot desfer-se, com va passar en el sector elèctric”.

Javier Olmos no és optimista respecte al futur de l’Iberian Hub Gas al País Basc. Tot i que considera que hauria tingut sentit utilitzar-la, creu que és un projecte que “quedarà aparcat”. “La seva situació és pràcticament morta”, indica.

Els que han rebut amb satisfacció la creació del Mibgas són els grans consumidors industrials, reunits en el lobi Gasindustrial. Són empreses que fan un gran consum de gas i que ara, fins i tot, podrien contractar el subministrament en aquest nou mercat si s’acrediten com a operadors, tal com han fet també alguns brokers i fons que no renuncien a ser presents en un mercat tan rellevant. Gasindustrial creu que el nou mercat facilitarà l’entrada de nous comercialitzadors, amb un senyal del preu del gas més transparent, cosa que augmentarà la competència i reduirà el cost per al consumidor. Segons el president d’aquesta associació de grans consumidors, “a partir d’ara els industrials podran saber a quin preu està el gas al hub espanyol i comparar-lo amb el de qualsevol mercat europeu”.

La ceràmica hi guanya

Un sector que ha rebut bé la creació del mercat perquè en pot sortir beneficiat és el de la ceràmica, molt concentrat a la província de Castelló. Aquesta indústria consumeix una gran quantitat de gas i considera “una bona notícia” la creació del mercat gasístic, tot i que explica que s’ha d’esperar un temps per veure com funciona. El president de la patronal del sector de la ceràmica, ASCER, Isidro Zarzoso, afirma que “l’impacte no serà immediat”, però creu que amb el temps tindrà un efecte “positiu”.

El govern del PP ha defensat la creació d’aquest mercat del gas. El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, va assegurar que la creació del Mibgas suposarà “introduir una disminució dels preus, ja que els preus majoristes baixaran i, al cap i a la fi, hi haurà més competitivitat per a la indústria”, que hauria de veure com es rebaixen els costos energètics.

La gran companyia del sector, Gas Natural, assegura que està interessada a col·laborar perquè el nou mercat sigui una realitat, ja que donarà més transparència, però també considera que els grans contractes no van als mercats, sinó que se solen firmar a llarg termini, i per això els dos sistemes hauran de conviure, segons va explicar el seu conseller delegat, Rafael Villaseca, en un acte fa poc.

stats