Economia 09/05/2012

L'IVA pujarà fins al 20% l'any que ve, segons la previsió del BBVA

Un informe de l'entitat demana que es relaxi el procés de reducció del dèficit i calcula que la recessió farà repuntar l'atur fins al 24,6% aquest 2012

Ara
1 min

BarcelonaLa recaiguda de l'economia espanyola, oficialment en recessió, comportarà més crisi al mercat laboral aquest any i elevarà la taxa d'atur fins al 24,6%, segons apunta un informe del servei d'estudis del BBVA. El treball també preveu que l'increment de l'IVA anunciat pel govern espanyol per al 2013 arribi fins al 20%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'any que ve encara seguirà a l'alça i l'atur arribarà al 24,8%, segons les previsions publicades aquest dimecres per l'entitat. L'efecte de la reforma laboral, afegeix, es notarà a llarg termini, afavorint uns dos milions de llocs de treball.

El PIB caurà un 1,3% aquest 2012, assegura l'informe, que celebra malgrat tot les mesures de control del dèficit que està aplicant el govern espanyol.

Segons el BBVA, el procés per complir amb els objectius europeus de dèficit s'hauria de relaxar perquè "va massa de pressa". La proposta de la Comissió Europea (CE) de donar un any més de marge a Espanya per complir amb Europa "va en la bona direcció".

L'economista en cap del Servei d'Estudis, Jorge Sicilia, ha demanat a la CE que visualitzi tot l'ajustmanent en un context de dèficit estructural i no de dèficit cíclic i que "no forci un ajustament excessiu". També ha criticat el "fals debat" sobre la compatibilitat de les polítiques d'austeritat i creixement que darrerament confronta líders europeus.

Ha dit que els països que estan subjectes a una estricta consolidació fiscal (com és el cas d'Espanya) no poden fer polítiques expansives i de creixement a curt termini, però que d'altes sí que poden contribuir generant demanda interna.

stats