Economia 10/05/2012

La recessió dispararà l'atur espanyol al 25% a Espanya

La recessió impactarà de ple en el mercat de treball i dispararà la taxa d'atur fins a tocar del 25% a Espanya, segons el BBVA. El banc demana abaixar el ritme en els ajustaments i fer-los més graduals.

Elena Freixa
2 min
Cues d'aturats en una de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya.

BARCELONA.L'informe trimestral del BBVA recull els primers resultats de la recaiguda de l'economia espanyola. L'entitat va revisar a l'alça les previsions negatives del mercat de treball i va fixar la taxa d'atur en el 24,6% aquest any i la va elevar fins al 24,8% el 2013. La reforma laboral, a la qual el document dóna suport, es presenta com a solució només a llarg termini i es calcula que el seu desplegament afavorirà la creació de dos milions de llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc va presentar un quadre macroeconòmic marcat per la incertesa a escala europea. El PIB espanyol, segons els pronòstics, retrocedirà un 1,3% aquest any i iniciarà una lenta recuperació de cara a l'any que ve.

L'economista en cap del BBVA, Jorge Sicilia, va defensar l'austeritat i els ajustament pressupostaris que duu a terme el govern espanyol per complir els objectius de dèficit del 3% el 2013 que ha fixat la Unió Europea. Va criticar, però, la contundència amb què s'està aplicant l'estratègia de retallar dèficit. "Està anant massa de pressa", va opinar Sicilia, que va donar suport a la possibilitat que Espanya tingui un any més per aconseguir els objectius de dèficit. Va defensar reformes i ajustaments més graduals i va demanar que les economies que ja s'ho poden permetre a Europa liderin el desplegament de mesures que afavoreixin la recuperació i reactivin la demanda interna.

IVA del 20% el 2013

Sobre l'increment de l'IVA que preveu el govern espanyol de cara al 2013, l'entitat va avançar a l'informe que la taxa passarà del 18% al 20% per aconseguir una recaptació de 6.000 milions d'euros (3.000 milions per cada punt de pujada). La resta, fins a arribar als 8.000 milions que vol recaptar l'executiu gravant el consum, hauria de venir de la pujada d'impostos especials.

El BBVA va defensar l'augment de l'IVA sempre que es compensi amb altres estímuls, entre els quals va recomanar una rebaixa d'un 3,5% de les cotitzacions socials que paguen les empreses.

stats