ESTUDI DE CONSUMIDORS
Economia 17/05/2012

La recuperació econòmica afavorirà les empreses sostenibles

La recuperació econòmica no es basarà en el consum, que es mantindrà sota mínims força temps segons un estudi de Creafutur. Els autors creuen que el futur passa per una economia més sostenible.

V.m.
2 min
El president de Creafutur, Ferran Rodés (esquerra), amb el conseller Mas-Colell i la directora general d'Esade, Eugènia Bieto.

BARCELONA.L'economia catalana es dirigeix cap a un model de consum basat en l'estalvi i la sostenibilitat, en contrast amb el malbaratament que va precedir l'esclat de la crisi l'any 2007. Aquesta és la principal tesi de l'estudi que ahir va presentar Creafutur juntament amb l'escola de negocis Esade.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe, dirigit per Josep Maria Galí, professor d'Esade, ha dividit els deu països on ha analitzat pautes de consum en tres grups. En el primer grup, en què hi ha països emergents com la Xina o el Brasil, el consum segueix sent una forma d'expressió social, denota estatus. És on era Catalunya en l'època de la bombolla immobiliària.

En un segon grup, on s'ubicaria Catalunya en l'actualitat, juntament amb França o els Estats Units, la crisi ha acabat de cop amb aquest patró de consum, i ara es pateix una forta regressió de la despesa particular. En paraules de Galí, "s'ha acabat el somni irreal de l'època consumista". El tercer grup és on s'ubiquen els països nòrdics i Alemanya, on predomina una cultura de l'estalvi, i el consum es guia per criteris de sostenibilitat.

Perspectives de baix consum

Per Josep Maria Galí, les perspectives per al consum a Catalunya són molt dolentes: hem tornat a nivells de renda de l'any 2001 i les perspectives són d'anar a pitjor. Per això, l'autor de l'estudi descarta que la recuperació econòmica es pugui basar en el consum "com van intentar alguns polítics al començament de la crisi" i vaticina un alt nivell d'estalvi i un consum molt més reflexiu, basat en criteris com l'estalvi energètic, productes més duradors i la producció de proximitat, molt estesa en països com Suècia.

Ferran Rodés, president de Creafutur, va destacar que Catalunya ja té certs aspectes propis del tercer grup, com un alt nivell educatiu, un canvi energètic enfocat cap a l'estalvi i una societat basada en valors cívics, tot i que conserva pautes de consum pròpies del primer grup de països que arrossega del període anterior a la crisi, com un consum que encara passa per alt criteris de sostenibilitat.

L'economia catalana s'hauria de dirigir cap a aquest model, caracteritzat per un alt nivell de seguretat -tant personal com laboral-, la solidaritat (i, per tant, més igualtat entre pobres i rics) i la sostenibilitat, segons Creafutur.

En països com Espanya s'observa també una gran esperança que les empreses siguin les que liderin el canvi cap a una societat més sostenible, més fins i tot del que s'espera que ho facin les administracions. Josep Maria Galí, però, no ho atribueix a la confiança, sinó a la creença que les empreses tenen més poder que els governs.

stats