Economia 01/05/2012

Morales expropia la filial de Red Eléctrica Española a Bolívia

Es tracta de la segona expropiació d'una empresa espanyola a l'Amèrica Llatina, després de la nacionalització d'YPF (filial de Repsol) a l'Argentina

Efe
2 min
El president de Bolívia, Evo Morales / EFE

BarcelonaEl president de Bolívia, Evo Morales, ha anunciat aquest dimarts l'expropiació de les accions de Red Eléctric Española (REE) d'una empresa transportadora d'energia del país i ha ordenat a les forces armades la custòdia de les instal·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Avui en dia, com a just homenatge als treballadors i al poble bolivià que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i dels serveis bàsics, nacionalitzem la Transportadora de Electricidad (TDE)", ha dit en un acte a La Paz amb motiu del Primer de Maig.

El mandatari ha fet l'anunci de l'expropiació poques hores abans d'inaugurar amb el president de la petroliera espanyola Repsol, Antonio Brufau, la segona planta processadora de gas del camp Margarida, al sud de Bolívia, el que permetrà augmentar les exportacions a Argentina.

El decret aprovat avui estableix la "nacionalització" de "la totalitat de les accions que conformen el paquet accionarial que posseeix la societat Red Eléctrica Internacional-SAU", filial de REE, i instrueix el seu registre a nom de l'Empresa Nacional d'Electricitat (ENDE), estatal.

Moralesha justificat l'expropiació assegurant que "aquesta empresa internacional espanyola en 16 anys només ha invertit 81 milions de dòlars, una inversió en mitjana de cinc milions a l'any", que considera insuficient.

Després de llegir el decret, el governant ha demanat al comandant de les Forces Armades, general Tito Gandarillas, "fer la presa corresponent de les instàncies d'administració i operació de la TDE".

"És obligació de les Forces Armades recuperar l'electricitat per al poble bolivià", ha afegit.

L'elèctrica espanyola va adquirir el 99,94% de les accions de la TDE el 2002, mentre que el 0,06% restant està en mans dels treballadors de la firma boliviana.

La TDE és propietària i operadora del Sistema Interconnectat Nacional bolivià d'electricitat, que atén el 85% del mercat nacional i posseeix el 73% de les línies de transmissió a Bolívia.

Morales va expropiar el 2010 les accions de quatre empreses generadores d'electricitat, incloses dues filials de la francesa GDF Suez i la britànica Rurelec, que va iniciar un arbitratge a Bolívia en la Cort de l'Haia per aquesta mesura.

A més de les elèctriques, el mandatari ha nacionalitzat una quinzena d'empreses d'hidrocarburs, ciments i mines, entre d'altres, des que va arribar al poder el 2006.

stats