Economia 02/05/2012

De Guindos alerta que el govern espanyol "vetllarà" per aconseguir un "preu just" per als inversors de Red Elèctrica

L'empresa assegura que la nacionalització de la seva filial a Bolívia no afectarà el compte de resultats del grup

Acn
2 min

Brussel·les / MadridEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha confirmat que les autoritats bolivianes compensaran les inversions espanyoles de la filial de Red Eléctrica al país després que el president de Bolívia, Evo Morales, n'anunciés la nacionalització.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos ha assegurat que el govern espanyol "vetllarà" perquè els inversors rebin "un preu just". El ministre ha criticat la nacionalització de la companyia elèctrica. "Aquestes decisions no agraden al govern", ha dit el ministre espanyol aquest dimecres a Brussel·les. De Guindos ha desvinculat la decisió boliviana de l'expropiació argentina de Repsol YPF i ha negat que l'operació sigui una "situació generalitzada".

Per la seva banda, Red Eléctrica Corporación ha assegurat que la de decisió del govern de Bolívia de nacionalitzar l'empresa Transportadora de Electricidad (TDE), filial de la companyia espanyola, no tindrà un "efecte rellevant" ni "en els negocis ni en el compte de resultats" del grup.

Red Eléctrica ho ha afirmat aquest dimecres a través d'un comunicat emès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), on ha destacat que l'aportació de TDE al volum de negoci del grup només representa al voltant d'un 1,5% del total. I afegeix que encara no s'ha fixat el procediment a través del qual es durà a terme aquesta nacionalització ni quin serà el preu de les participacions que Red Eléctrica té de la filial boliviana.

La decisió de nacionalitzar TDE, filial de Red Eléctrica, la va anunciar aquest dimarts el mateix president del govern Bolivià, Evo Morales, coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Treball. L'empresa, fundada el 17 de juliol del 1997, té el 73% de les línies de transmissió en el sistema Troncal Interconnectat i és propietat de Red Eléctrica des del 2002.

Segons Morales, la decisió respon a la lluita del poble bolivià per recuperar "els recursos naturals i els serveis bàsics" del país. La decisió s'afegeix a altres expropiacions que el govern nacional ha anunciat els últims anys, coincidint també amb les celebracions del Primer de Maig. Així, el govern bolivià ja va nacionalitzar el sector dels hidrocarburs fa sis anys, el de telecomunicacions fa quatre anys i el de la generació elèctrica fa dos anys.

stats