ENERGIA
Economia 12/07/2013

La reforma elèctrica, en cinc punts

El nou marc inclou una pujada del rebut de la llum del 3,2% i una retallada per a les empreses de 2.700 milions d'euros

Ignasi Pujol
1 min

BarcelonaLa reforma del sistema elèctric aprovada aquest divendres pel consell de ministres té com a objectiu acabar d'una vegada amb el dèficit de tarifa (diferència entre els ingressos i costos reals del sistema), que ascendeix a 26.062 milions d'euros i només aquest any se situa en 4.500 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou marc normatiu es pot resumir en aquests cinc punts:

- El govern espanyol encarirà de manera immediata el preu de la llum en un 3,2%. Amb aquesta mesura es recaptaran 900 milions d'euros més. L'increment acumulat per al consumidor és del 8% des de principis del 2012. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha constat que el rebut espanyol ja és el més car d'Europa (només per darrere d'Irlanda i Xipre, que són sistemes insulars).

- Es retallarà la retribució a les empreses en 2.700 milions d'euros, com a conseqüència de les rebaixes en la contraprestació per les activitats de transport i distribució, i es posa fi al règim de primes a les renovables, que tenen un nou marc retributiu (amb una rendibilitat fixa del 7,5%).

- Els pressupostos generals de l'Estat (PGE) assumiran 900 milions més del sobrecost energètic, la meitat del que Indústria havia demanat al ministeri d'Hisenda.

- Al costat d'aquestes menors rendibilitats, es reduiran els pagaments per capacitat, el que reben algunes plantes per estar disponibles de 26.000 euros per megawatt (MW) a 10.000 euros per MW, tot i que el cobraran més anys, de deu a 20. També es permetran parades (hivernació) de les instal·lacions de cicle combinat, ara infrautilitzades.

- S'inclourà un mecanisme d'estabilitat al sistema que ajustar de manera automàtica ingressos i costos.

stats