REVOLUCIÓ EN EL SISTEMA ELÈCTRIC
Economia 16/09/2012

Una reforma energètica amb afany recaptatori

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONALa reforma energètica espanyola no és un capítol tancat. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va presentar divendres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l'avantprojecte de llei que articularà la reforma que revolucionarà el sistema elèctric.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La norma té un objectiu central, acabar amb el dèficit de tarifa -la diferència entre costos i ingressos del sistema, que ja s'eleva a 24.000 milions d'euros-, i una mesura estrella: un tribut únic del 6% aplicable a totes les fonts de generació d'electricitat. A més, la llei, que previsiblement entrarà en vigor al gener, estableix sis impostos més, per acabar recaptant un total de 2.943 milions d'euros i taponar la ferida del dèficit de tarifa.

On és el principal problema? Malgrat que Soria va assegurar que la llei persegueix la sostenibilitat econòmica i mediambiental del sistema elèctric espanyol, un simple cop d'ull al text i la gestió dels tempos polítics deixen veure que l'autèntica vocació de la reforma és recaptatòria.

El text de la norma, almenys el que s'ha publicat fins ara, només desenvolupa un seguit de nous tributs i, en canvi, no explica en cap moment quin model energètic es pretén mantenir en un futur. Quin pes tindrà la nuclear en un futur proper? I les renovables? ¿Valdrà la pena invertir recursos en recerca? Cap pista.

Falta de model

És cert que la nuclear, amb dos impostos específics (a la producció i l'emmagatzematge de residus), el gas natural (amb el cèntim verd ) i l'energia hidràulica tenen noves taxes específiques, però, al marge d'això, totes les fonts estan gravades amb el gran impost únic del 6%, fet que denota una falta de model del govern espanyol. S'ha imposat la decisió salomònica.

A més, sembla que la batalla empresarial està més que servida. Els grups gasistes, amb Gas Natural Fenosa al capdavant, estan enfurismats pel cèntim verd (que els costarà 804 milions). La patronal de les grans elèctriques Unesa (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, E.ON i HC) critica que la llei "castiga les energies eficients per ajudar les ineficients" i assegura que els impostos superaran el benefici net total de les instal·lacions.

Els promotors de renovables, per la seva banda, tampoc estan satisfets, i demanen un marc jurídic clar perquè -asseguren- els fabricants ja s'estan plantejant la permanència dels seus projectes industrials a Espanya en vista de la falta de comandes.

Durant els pròxims mesos es pot desencadenar una allau als tribunals i als organismes d'arbitratge internacional.

Mentrestant, la gran incògnita serà saber si les empreses productores d'electricitat traslladaran les noves taxes al consumidor final a través d'un increment de l'import de la tarifa de la llum. El ministre Soria va dir divendres que no seria així, però també va admetre que no estava a les seves mans al 100% pel fet que es tracta d'un mercat semiliberalitzat (la meitat del preu de la llum depèn del preu que es fixa en la subhasta entre empreses).

stats