Economia 20/06/2014

“Una rebaixa d'impostos que és flor d'un dia”: els experts critiquen la reforma fiscal

Els experts acusen el govern espanyol de posar en perill el sistema amb expectatives d'ingressos massa optimistes. Creuen que la reforma és un pegat, que és electoralista i que no posa remei al que consideren veritable problema: el frau fiscal

Agències
3 min

MadridL'avantprojecte de reforma fiscal confia que la rebaixa d'impostos anunciada aquest divendres pel ministre Montoro es vegi compensada per una previsible recuperació econòmica. Això, consideren els experts consultats per EFE, és un perill, ja que si aquesta recuperació no es produeix la disminució d'ingressos tindrà efectes negatius en la consecució dels objectius de dèficit, marcats per Brussel·les, i afectarà la pròpia suficiència del sistema.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alguns experts, com el president de l'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), Ransés Pérez Boga, consideren que les mesures proposades tindran un efecte positiu sobre el creixement i el consum, punts febles de l'economia espanyola. "No puja l'IVA i es rebaixen les retencions d'IRPF, cosa que farà augmentar els diners en mans dels contribuents. A més, en la mesura que l'impost sobre societats se situï en llindars semblants als països del nostre entorn, es frena la deslocalització per motius fiscals", assegura Pérez qui, no obstant això, denuncia que és una reforma amb abast limitat i que pràcticament ignora el veritable problema dels impostos a Espanya: el frau.

Electoralisme

El catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València Joaquín Maudos ha qualificat la reforma presentada com un "pegat", i ha destacat que "no és el moment d'abaixar impostos". Al seu entendre, el govern espanyol "confia en excés en l'increment de la recaptació pel simple efecte del cicle econòmic, però cal tenir en compte que passar d'un dèficit públic del 7,1% el 2013 a un 1,1% el 2017 suposa una caiguda de 60.000 milions d'euros". També ha considerat "sorprenent" que l'executiu "nedi contracorrent" no reformant l'IVA en contra de l'opinió d'experts com l'FMI, la CE i el comitè d'experts, "cosa que només puc entendre per motius electorals i populistes", ha dit. Cal tenir present que la reforma presentada aquest divendres es deixarà notar en les butxaques dels contribuents l'any que ve, quan s'encari l'últim tram de la legislatura i Rajoy s'encamini cap a les eleccions generals, una perspectiva que preocupa, i molt, un PP que ha vist perdre 2,6 milions de vots en les últimes eleccions.

El catedràtic d'Economia de Bangor University (Anglaterra) ha criticat que es posi només l'èmfasi en la imposició fiscal quan, segons ell, "l'eficiència en la despesa de les administracions públiques també té un ampli marge de millora".

L'inspector d'Hisenda i autor d''Hisenda som tots?', Francisco de la Torre Díaz apunta que, tot i haver estat anunciada com una rebaixa d'impostos, però, no els redueix als nivells del 2012, és a dir, que els contribuents continuaran pagant més del que pagaven quan Rajoy va arribar a la Moncloa. El contribuent estarà pagant, de mitjana, més impostos el 2016 dels que pagava l'any 2011, quan el PP va arribar al poder amb la promesa d'abaixar-los.

A més, De la Torre Díaz posa en dubte que Espanya estigui en condicions d'abordar una rebaixa substancial d'impostos sense retallades considerables de despesa pública i sense una millora substancial en la lluita contra el frau fiscal. "Encara que la recaptació està anant molt lleugerament millor, és impossible complir els objectius de dèficit del 2015 i 2016 rebaixant impostos i sense tocar els dos elements anteriors, lluita contra el frau i la despesa pública. Això vol dir que la rebaixa pot ser flor d'un dia".

Un 0,3% de beneficiats

El Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) ha qualificat de "regressiva" la reforma fiscal aprovada aquest divendres pel govern espanyol i han acusat l'executiu de Rajoy de beneficiar una minoria de contribuents rics amb uns canvis legislatius que, diuen, no afectaran de cap manera la immensa majoria de treballadors i pensionistes. Segons els tècnics, seran les classes mitjanes els que una vegada més "esmorteeixin" la rebaixa fiscal aplicada a les grans fortunes.

Gestha assegura que la progressivitat és la "gran perjudicada" d'aquesta reforma, en simplificar de set a cinc els trams actuals de l'IRPF. Segons els tècnics, els principals beneficiaris de la reforma no sumaran més de 73.000 contribuents –els que ingressen més de 150.000 euros anuals– que suposen al voltant del 0,3% del total de declarants. En canvi, destaca que els 11,5 milions de treballadors i pensionistes que guanyen menys de 11.200 euros anuals no es veuran afectats per la rebaixa fiscal.

stats