MERCAT DE TREBALL
Economia 13/02/2012

Els sindicats denuncien que la reforma laboral podria ser inconstitucional i Báñez es declara oberta a "millorar" el decret

Primer cara a cara entre la ministra, els sindicats i la patronal des de l'entrada en vigor del decret llei de la reforma laboral

Joan Faus
2 min
La ministra de Treball, Fátima Báñez, reunida amb la patronal i els sindicats

MadridLa ministra de Treball, Fátima Báñez, s'ha declarat avui oberta a "millorar" el decret llei de la reforma laboral i a estudiar les propostes dels sindicats, amb els quals s'ha reunit, juntament amb representants de la patronal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La ministra ha dit, en roda de premsa, que el diàleg amb els agents socials i les formacions polítiques és una “oportunitat per millorar i enriquir” la reforma, que ha qualificat de “completa i equilibrada". "Ningú perd i tothom hi guanya”, ha assegurat. Davant les crítiques dels sindicats, Báñez ha negat que alguns aspectes de la reforma puguin ser inconstitucionals i ha insistit que “incorpora” els acords dels agents socials en matèria salarial i negociació col·lectiva, però hi afegeix "regles clares".

Just abans de les declaracions de la ministra, els secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, han denunciat que la reforma laboral podria contenir aspectes d'"inconstitucionalitat", que estan estudiant els serveis jurídics dels sindicats. Toxo ha assegurat que la reforma “discrimina” les persones que treballen en una empresa de fins a 50 treballadors, ja que en aquestes empreses podran ser acomiadades, de manera “lliure i gratuïta”, durant el primer any en proves. També ha considerat que podria ser inconstitucional que, en cas que empresaris i treballadors no renovin en dos anys el conveni empresarial, existeixi l'arbitratge obligatori de la Comissió Nacional de Convenis Col·lectius, on hi participa l'administració, per assolir una decisió final.

Méndez, per la seva banda, ha demanat al govern espanyol que la reforma respecti la totalitat de l'acord, amb una vigència de tres anys, que van assolir els agents socials en matèria salarial i de negociació col·lectiva. En aquest sentit, ha instat la patronal a donar suport als sindicats perquè es garanteixi aquest pacte. Els sindicats també han sol·licitat a Báñez que les persones acomiadades de manera improcedent puguin optar entre una indemnització o la readmissió. Representants del govern espanyol i dels agents socials mantindran reunions tècniques en els propers dies.

Quan se li ha preguntat sobre una possible vaga general, el líder de la UGT ha respost de manera ambivalent: “Anirem compassant les mobilitzacions als nostres objectius i a la situació”. Des de la UGT i CCOO ja s'ha convocat la primera mobilització de protesta per al proper dia 19. L'abaratiment del cost d'acomiadament improcedent i l'ampliació de les causes per acomiadar de manera objectiva (amb 20 dies per any), així com altres mesures, com el contracte per a joves que allarga el període de prova un any sencer, són alguns dels punts que els sindicats rebutgen.

stats