MERCAT DE TREBALL
Economia 11/02/2012

La reforma obre l'escletxa perquè les empreses dictin rebaixes de sous

La inaplicació del conveni col·lectiu en matèria salarial es podrà donar si l'empresa declara baixada d'ingressos dos trimestres seguits

E.f.
1 min

BarcelonaLa reforma del mercat de treball aprovada pel govern espanyol dóna poders a les empreses per modificar els salaris dels seus treballadors per motius de "competitivitat, productivitat i organització tècnica del treball".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El BOE publicat aquest dissabte amb el detall de les mesures fixa la "quantitat salarial" entre els aspectes que la direcció de l'empresa podrà modificar com ara el sistema de remuneració, torns de treball i distribució irregular de fins al 5% de la jornada laboral.

Així, els treballadors podran veure reduïts els seus sous si l'empresa considera que la productivitat és baixa o vol guanyar competitivitat per aquesta via. Ho podrà comunicar amb 15 dies d'antelació i el treballador afectat que no ho accepti rebrà una indemnització de 20 dies per any en cas de rescindir el contracte.

Pel que fa als convenis col·lectius tant d'empresa com sectorials, la reforma facilita que l'empresa es depengi i deixi d'aplicar condicions com ara els increments salarials pactats si addueix "pèrdues actuals o previstes".

Amb dos trimestres consecutius amb menys ingressos o vendes, sense haver entrat en números vermells, n'hi haurà prou per inaplicar aquest i altres punts del conveni, segons el text de la reforma.

stats