ECONOMIA
Economia 11/05/2012

El govern espanyol dóna un mes de marge als bancs per anunciar fusions

Les entitats tindran temps fins al 30 de juny per anunciar plans d'integració, segons l'esborrany al qual ha tingut accés Efe

Efe
2 min

MadridEl govern espanyol ha decidit donar un mes més de termini, fins al 30 de juny, a les entitats financeres per anunciar els seus plans de fusió, segons consta en un esborrany de la reforma que preveu aprovar aquest migdia el consell de ministres, al qual ha tingut accés Efe.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern de Rajoy aprova avui la segona reforma financera del seu mandat, que consistirà específicament a endurir les provisions dels crèdits immobiliaris 'sans', cosa que obligarà les entitats a mobilitzar uns 40.000 milions d'euros.

Fins ara, les entitats havien de proveir només un 7% els crèdits considerats no problemàtics, però ara aquest percentatge s'eleva considerablement, fins a un 40% en el cas del sòl i dels préstecs sense garantia real, el 20% en el cas de la promoció en curs i en un 11% en la promoció acabada.

Les entitats comptaran, a més, amb un període de temps breu –només fins al 31 de maig– per presentar al Banc d'Espanya els plans sobre com pensen complir amb aquests requeriments.

A la primera reforma financera, aprovada a principis de febrer, s'exigia a la banca una xifra una mica superior per proveir els crèdits problemàtics –50.000 milions d'euros–, però el termini per presentar els plans va ser molt superior, gairebé de dos mesos.

Ara, la urgència del govern espanyol per donar per completat el sanejament del sistema financer, i sobretot de donar una imatge de confiança als mercats, ha portat a escurçar els terminis perquè les entitats presentin les mesures que duran a terme per complir amb el sanejament.

No obstant això, el ministeri d'Economia vol deixar una mica més de temps a les entitats perquè decideixin si el seu projecte de viabilitat futura passa per un procés de fusió o d'integració.

Amb la primera reforma financera, el termini atorgat per l'executiu perquè les entitats anunciessin fusions finalitzava el 30 de maig. Ara, però, en vista de la dificultat que comporta la nova revisió de les provisions, ha decidit allargar el període fins al 30 de juny.

Entre les entitats que estudien protagonitzar una operació corporativa hi ha Unicaja, Ibercaja, el grup BMN i Liberbank, que han convocat una reunió la setmana que ve per avaluar l'impacte de les noves mesures que va a aprovar l'executiu.

stats