Economia 20/06/2014

Les 5 claus de la reforma fiscal

El govern espanyol rebaixarà un 12,5% de mitjana l'IRPF a tots els contribuents i abaixarà l'impost de societats. Montoro no toca, per ara, l'autonomia fiscal de les comunitats i descarta apujar els impostos, tal com recomanaven Brussel·les i l'FMI

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. EFE

MadridUna de les promeses electorals de Mariano Rajoy el 2011 va ser la rebaixa d'impostos, però l'embat de la crisi del deute un any després va obligar el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, a apujar-los. Fa dotze mesos el govern espanyol anunciava una ambiciosa reforma fiscal qüestionada per activa i per passiva per Brussel·les i l'FMI. Però el dia finalment ha arribat, i aquest divendres el consell de ministres ha presentat una reforma que contempla rebaixar tipus i trams de l'IRPF, apujar les exempcions per a les famílies i reduir al 25% l'impost de societats. Està previst que l'avantprojecte de llei es presenti de forma detallada dilluns i s'aprovi en el consell de ministres d'aquí quinze dies. Després passarà al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura arriba descafeïnada, la idea era canviar tot el sistema tributari espanyol i al final Montoro ha optat per fer canvis de mínims als impostos locals i autonòmics. Aquestes modificacions quedaran supeditades a negociacions amb les parts i podria ser que s'aprovés un nou tram de la reforma a finals de juliol, tot i que s'apunta que Rajoy ha preferit deixar-ho per a després del test electoral del 2015. Per a dijous vinent ja s'ha convocat un Consell de Política Fiscal i Financera en què s'abordarà, principalment, la reforma del finançament autonòmic.

Els resultats electorals de les eleccions europees del 25-N i les locals, autonòmiques i generals de l'any vinent són el motor que han dut a les mesures anunciades aquest divendres. L'objectiu és que els ciutadans de l'estat espanyol comencin a notar les noves mesures a les seves butxaques a partir del gener del 2015, que serà quan entraran en vigor, que notin que tenen més poder adquisitiu, ha assenyalat Montoro. En concret ha anunciat que, com a conseqüència de la baixada de retencions a l'IRPF, 20 milions de contribuents el 2015 veuran cada mes com guanyen renda.

Però per fer-ho sense desviar-se dels objectius de dèficit que marca la Comissió Europea per al 2015 el govern espanyol ho fia tot a la incipient recuperació.

Detallem a continuació les principals mesures de la reforma:

1. Rebaixa de l'IRPF per a tots els trams: La rebaixa mitjana serà del 12,5% per a tots els contribuents. El 72% dels declarants, amb rendes inferiors als 24.000 euros, tindran una rebaixa mitjana del 23,5%. Els trams se simplifiquen de 7 a 5, i les rendes superiors als 150.000 euros, segons Montoro, continuaran pagant més que no pas el 2011. El ministre d'Hisenda ha volgut matisar que és un impost molt progressiu.

2. Reducció del 30% al 25% de l'impost de societats en dos anys: El govern espanyol vol homogeneïtzar l'impost de societats, després d'haver-lo augmentat per a les grans empreses. Per això preveu passar el gravamen general del 30% al 25% en dos anys –el 2015 al 28% i el 2016 al 25%–. Això no afectarà les pimes, que ja paguen un 25%. Tot i això, es contempla la creació d'una reserva de capitalització per promoure l'autofinançament, a la qual les empreses poden destinar una previsió sense impostos, fins al 10% del seu exercici. Montoro ha matisat que aquest era un anunci electoral de Rajoy. A més, les pimes també es podran acollir a una altra figura: deixar de tributar durant 5 anys per poder compensar possibles pèrdues. Amb aquesta reserva financera, segons el ministre, la pime podria veure com el seu gravamen es redueix fins un 20%, i així fomentar també l'autofinançament i deixar enrere el palanquejament. A banda, es manté la fiscalitat reduïda al 15% per als nous emprenedors, tal com contempla la llei, justament, d'emprenedors.

3. Més exempcions per a les famílies: S'augmenten els mínims familiars fins un 32%. El canvi més important és que es pot desgravar per un segon fill i també pels fills amb discapacitat de més d'un 33%, cas en què la desgravació arriba gairebé al 30%.

4. Noves ajudes per a les famílies i les persones amb discapacitat Es manté l'ajuda per a les mares treballadores de 1.200 euros anuals amb fills de menys de tres anys. S'hi sumen altres figures, com la família amb fills o pares amb una discapacitat de més d'un 33%. També les famílies nombroses i les que tenen dos fills, i un amb discapacitat. Els 1.200 euros anuals seran acumulables per a cadascuna de les situacions familiars.

5. Publicació de la llista de morosos Tal com ja havia anunciat el govern espanyol, finalment es publicarà la llista de persones moroses a Hisenda. Montoro creu que aquest pas "ajudarà a reduir la llista" un cop els ciutadans puguin assenyalar qui són. "Enfortim així la relació amb el contribuent i el finançament de recursos públics", ha afegit el ministre. Hisenda, però, no publicarà la llista de defraudadors. Montoro ha assenyalat que ja és possible saber-ne el nom a través de sentències judicials en ferm i que no és la funció del govern espanyol recopilar-les.

Montoro ha passat de puntetes per l'informe i ha dit que la resta de punts es matisaran en una roda de premsa dilluns. Aquests serien dos dels punts interessants:

- Augment de l'IVA per als productes sanitaris: El govern espanyol havia descartat apujar més l'IVA; però una sentència de la UE obliga a elevar l'impost a pròtesis, implants i maquinària sanitària, com ulleres graduades o lentilles. Tot i això, Madrid està intentant excloure aquests últims dos productes de la mesura, per no haver d'apujar del 10% al 21% l'IVA. La mesura és important, ja que un 51% de la població n'utilitza.

- Menys retencions per als autònoms: Si el setembre del 2012 el govern espanyol va elevar del 15% al 21% la retenció dels treballadors per compte propi, a partir del 2015 abaixarà la retenció al 19%, i està previst que s'estableixi un gravamen inferior per als autònoms amb una renda més baixa.

El gravamen actualment al 30% el 2015

al 28% i el 2016 al 25%.

La taxa impositiva s'amplia

Figura de l'IMD-I 27'

Creació reserva capitalització: les

empreses poden destinar auna provisió

sense impostos fins a un 10% del seu

exercici fiscal. Per promoure

l'autofinançament empresarial. ERa ja

una proposta del govern. Figura

electoral anunciat ja com a líder

oposició i figura molt coherent per

reduir apalancamiento 28'

Aquesta figura, pel que fa PIMES, es

veu completada amb d'altres, he parlat

resreva capitalització i una altra de

nivelación de pimes

pot deixar de tributar durant 5 anys,

provisió, per poder compensar

possibles pèrdues. No paga impostos.

La reserva financera que hem creat

faria que una pime veíes que el seu

gravàmen es reduís fins a 20%.

Fomentar l'autofinançament. Aquestes

resreves no exigeien l'obligatorietat

d'inversió.

Es manté la fiscalitat reduïda al 15%

per a nous emprenedors. El gravamen

intrdouit a la llei i ara s'ha de

posar.

Per crear una nova empresa a ESpanya

el gravamen es del 15%. aposta per a

una fiscalitat més reduïda i per fer

fornt als desafiaments

stats