Economia 19/02/2012

Els sindicats demanen al carrer ajuda per obligar el PP a suavitzar la reforma laboral

Consideren les manifestacions d'aquest diumenge un primer pas i ja miren cap a les mobilitzacions del dia 29, convocades a tot Europa mitjançant la Confederació Europea de Sindicats. "No volem confrontar, volem corregir en profunditat la reforma laboral", ha dit Cándido Méndez

Joan Faus
2 min

MadridEs continuaran mobilitzant, com diu el manifest llegit aquest diumenge al final de la manifestació de Barcelona, però no convocaran, per ara, una vaga general, encara que el mateix Mariano Rajoy hagi dit, en 'off' i en 'on', que l'espera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els sindicats majoritaris, la UGT i CCOO, han deixat clar aquest diumenge, dia en què centenars de milers de persones han sortit als carrers de moltes ciutats de l'Estat per protestar contra la reforma laboral, que de moment no busquen la confrontació directa: volen negociar per intentar arrencar alguna rebaixa en la nova normativa que el govern espanyol, amb majoria absoluta, creuen que pot imposar.

Per això esperen, ara, que arribi el dia 29, data en què està prevista una mobilització general sindical a tot Europa, mitjançant la Confederació Europea de Sindicats (CES), que també comportarà manifestacions "encara per concretar" –falta saber el lloc, l'hora i el plantejament exacte– a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol.

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha deixat a la pressió del carrer la responsabilitat de fer que les mobilitzacions contra la reforma laboral siguin “massives” i que forcin el govern espanyol a convocar els agents socials a la negociació i impedir “una escalada del deteriorament del clima social”.

“No volem confrontar, volem corregir en profunditat aquesta més que reforma laboral. Oferim una via democràtica per a aquest objectiu”, ha dit, per la seva banda, el líder de la UGT, Cándido Méndez, en una roda de premsa prèvia a la manifestació de Madrid. Preguntat sobre una possible vaga general, Méndez ha assegurat que “el mitjà ara és la manifestació”, que espera que sigui “massiva” i “molt contundent”.

El líder de la UGT ha considerat que la reforma laboral produirà un “efecte de reducció dràstic” i ràpid de la classe mitjana i treballadora, i un “augment” de les desigualtats. “Si no la corregim alterarà el model de convivència a les empreses i fora de les empreses en els últims 30 anys. És un seriós pas enrere que afectarà el conjunt de la societat”, ha dit.

Toxo ha considerat també que és una “reforma injusta i inútil” que farà augmentar l'atur, “deprimirà de forma significativa” la capacitat adquisitiva dels ciutadans i “beneficiarà” l'empresari.

stats