Economia 12/04/2012

El PP tomba les cinc alternatives de l'oposició a la reforma laboral amb el suport de CiU

El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat de PSOE, IU, UPyD, ERC i BNG

Ara / Efe
2 min

MadridEl ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat les cinc esmenes a la totalitat a la reforma laboral que havien presentat el PSOE, Esquerra Plural (IU-Cha-ICV), UPyD, ERC i BNG.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del grup mixt, Uxue Barkos (Geroa Bai) ha donat suport a les esmenes i s'ha preguntat quin benefici té la reforma laboral per a la creació d'ocupació en aquest context de "consagració" de l'objectiu de dèficit.

A més, s'ha rebutjat, com havien demanat el grup mixt i el PSOE, que sigui de nou el ple el que doni el vistiplau definitiu a la reforma laboral.

Per 194 vots en contra, 137 a favor i cap abstenció, serà ara la Comissió d'Ocupació i Seguretat Social la que aprovi definitivament el text.

Durant el debat, Carlos Salvador (UPN) ha reiterat que la reforma arriba tard, però no obstant això ha advertit que davant les pressions i els ulls que estan posats a la cambra no es poden acceptar les esmenes a la totalitat i deixar el mercat laboral com està.

Joan Baldoví (Compromís) ha recordat que l'ocupació no es crea amb reformes laborals, sinó amb més activitat; ha criticat que aquesta llei "injusta" hagi de ser aprovada gràcies a la majoria absoluta del PP i que s'hagi redactat per fer més rics als grans empresaris.

Ana Oramas (CC) també ha abonat les esmenes a la totalitat presentades perquè l'Estat se segueix "dessagnant" i la reforma ha creat més "inseguretat" i facilita l'acomiadament.

Sabino Cuadra (Amaiur), que ha estat l'últim d'intervenir pel grup mixt, ha rebutjat la normativa laboral, però en la votació la seva formació s'ha abstingut tot i que la reforma vol convertir els treballadors en "'kleenex' d'un sol ús", mentre que el PP és una "mera franquícia del capital, un portanoves d'Angela Merkel".

El diputat del PNB Emilio Olabarría ha anunciat que presentaran 70 esmenes a l'articulat, que gairebé suposen una esmena a la totalitat, perquè es refien de la capacitat negociadora de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez.

En nom de CiU Carles Campuzano ha rebutjat les esmenes perquè ha considerat que la protecció al treballador no ha de vincular-se a una alta indemnització per acomiadament i ha considerat alguns plantejaments de l'esquerra d'"una altra època", que comportaria tornar a la "misèria".

La diputada del PP Carmen Álvarez Arenas ha criticat la "demagògia", "frivolitat i oportunisme" del PSOE per demanar que es canviï la reforma quan ells no ho van fer quan eren al capdavant de l'executiu.

A més, ha destacat que el seu grup és contrari a que les esmenes parcials es votin en el ple i ha defensat que es faci a la Comissió d'Ocupació i Afers Socials perquè no es retardi més la seva aprovació definitiva.

Ara el següent pas de la tramitació parlamentària de la reforma laboral és la presentació d'esmenes a l'articulat.

El termini s'acabava ahir, però s'ha ampliat fins dimarts que ve.

La reforma la va aprovar el govern espanyol el passat 10 de febrer i va entrar en vigor dos dies després mitjançant un reial decret llei.

Posteriorment, el 8 de març el reial decret llei va ser convalidat al Congrés dels Diputats amb 197 vots a favor (els de PP, CiU, UPN i Fòrum Astúries), 142 en contra i cap abstenció, i es va aprovar la seva tramitació com a projecte de llei.

stats