ENERGIA
Economia 15/10/2017

Les renovables, a mínims

La generació amb tecnologies verdes cau al nivell més baix en almenys 5 anys, mentre es dispara el gas

Xavier Grau
4 min
Les renovables, a mínims

BarcelonaLa generació d’electricitat amb tecnologies verdes ha tocat l’últim mes els mínims anuals, com es pot veure a les dades que diàriament publica Red Eléctrica, la companyia que gestiona el sistema elèctric. De fet, i malgrat que la demanda elèctrica va caure al mes de setembre, la proporció d’electricitat generada amb renovables es va situar en només un 30% del total, quan només uns mesos abans havia arribat al 44%. És veritat que a la primavera la generació eòlica i hidràulica sol pujar, però el descens des del començament de la tardor està portant a uns mínims que feia temps que no es veien.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, si es mira l’evolució dels últims anys, almenys fa cinc anys que la producció d’electricitat amb renovables no és tan baixa. El 2012 les tecnologies verdes van aportar un 31,9% de la generació elèctrica del sistema peninsular, un percentatge que va pujar al 42,3% l’any següent i va tocar un màxim el 2014, quan va arribar al 42,8%, per baixar una mica el 2015, amb un 36,9%. El 2016 la generació amb renovables va arribar a un 40,8% del total.

Aquest any ha baixat molt. Segons les dades de Red Eléctrica, en els nou primers mesos del 2017 la generació renovable se situa en el 34,9% del total i, per tant, molt lluny de la mitjana dels últims anys.

Els experts assenyalen com a causa dos aspectes del sistema. D’una banda, hi ha un element no controlable, que és la climatologia. La sequera a molts llocs d’Espanya ha fet caure la producció hidràulica a unes cotes mínimes, d’un 6% del total en el mes de setembre i poc més del 8% des de començaments d’any. L’altre factor és l’aturada de les inversions en renovables que es va produir arran de la reforma elèctrica, sobretot a partir del 2013. La sortida de la crisi ha fet augmentar el consum elèctric sense haver invertit en nous actius de generació, una situació que el govern espanyol ha intentat revertir reprenent aquest any les subhastes, promogudes pel nou ministre d’Energia, Álvaro Nadal. L’objectiu: intentar arribar als objectius europeus per al 2020, que fixen que el 20% de tota l’energia primària de l’Estat (no només l’elèctrica) sigui renovable. El 2016 aquesta xifra era del 14%, i baixant.

La caiguda de la generació amb tecnologies renovables té dos efectes molt clars per als consumidors. D’una banda, l’encariment del rebut de la llum, ja que les tecnologies com l’eòlica i la solar són les més barates i, per tant, quan produeixen més abarateixen el denominat preu del pool en el mercat majorista i això afavoreix, només en la part del consum, l’abaratiment del rebut.

L’altre efecte és que la caiguda de la generació renovable obliga a utilitzar tecnologies més contaminants, amb la qual cosa augmenten les emissions de CO2 a l’atmosfera.

El gas, guanyador

És clar que, per satisfer la demanda, si no hi ha prou generació renovable s’ha de substituir per tecnologies que utilitzen energies fòssils. Els grans guanyadors de la caiguda de la producció renovable són el carbó i el gas natural.

Al setembre la generació amb carbó va arribar al 14,7%, però el principal beneficiat de la situació ha sigut el gas natural. Els cicles combinats van generar al setembre un 17,1% de l’electricitat. Només la nuclear -que manté un percentatge sempre molt similar- va superar el gas amb un 24,9%. Segons Enagas, el gestor del sistema gasístic, la demanda de gas natural a Espanya al setembre va augmentar un 13%. Però mentre el consum domèstic i l’industrial van créixer al voltant del 5%, el consum per a la generació elèctrica en cicles combinats va disparar-se un 44%. I fins al setembre la demanda de gas per a generació elèctrica ha crescut un 13%. La patronal del sector, Sedigas, també es vantava d’haver sostingut a l’estiu la generació elèctrica gràcies als cicles combinats de gas.

El canvi ha sigut tan radical que ha agafat les elèctriques amb el peu canviat. La producció elèctrica amb gas havia caigut tant els últims anys, per sota del 10%, que les elèctriques van demanar el tancament d’alguns cicles combinats. Fa només una setmana, de fet, arribava l’autorització per tancar el cicle combinat de Viesgo (l’antiga E.On) a la Canonja (Tarragonès). Es tracta d’una central elèctrica de gas de 386 megawatts que tot just va entrar en funcionament el 2008. Però hi va haver altres peticions, com la d’Iberdrola a Castelló, que, malgrat l’autorització per tancar un grup, finalment no ho va fer, o la d’Endesa a Huelva, que finalment va ser denegada per part del govern espanyol.

LES CLAUS

1. Per què cau la generació d’electricitat amb renovables?

Les causes són bàsicament dues. D’una banda la incidència de la climatologia, ja que la potència instal·lada eòlica és important però està sotmesa al fet que bufi el vent per a produir, i aquest any hi ha hagut menys vent. I també hi ha sequera a moltes zones d’Espanya. D’altra banda, des de l’última reforma elèctrica les empreses han reduït les inversions en renovables.

2. Com la política energètica afecta la generació elèctrica?

La reforma elèctrica, sobretot al partir del 2013 però també abans, quan el 2010 es van començar a retallar les primes a les renovables, va portar a una aturada de les inversions en parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques. Durant la crisi el consum elèctric va baixar i, per tant, aquesta aturada no es va notar tant. Però amb la sortida de la crisi el consum energètic torna a créixer i les instal·lacions en renovables que hi ha no han pogut acompanyar aquest creixement al mateix ritme, o s’han hagut d’utilitzar altres tecnologies de generació, sobretot les tèrmiques de carbó i els cicles combinats de gas.

3. Com la davallada de les renovables afecta els consumidors ?

La manca de generació renovable s’ha de substituir per altres tecnologies, normalment més contaminants i més cares. Per tant, l’augment de generació amb carbó i, sobretot, amb gas, fa pujar la part del rebut que correspon al consum, ja que l’energia utilitzada és més cara. A més, hi ha una segona derivada, que és l’augment d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

4. Qui és el gran guanyador de la situació?

Sens dubte el negoci del gas és el que en surt guanyant, ja que el consum d’aquest hidrocarbur per a la generació elèctrica durant el 2017 s’ha disparat. Segons les dades d’Enagas, la companyia que gestiona el sistema gasístic a l’Estat, l’augment de la demanda de gas natural per a la generació elèctrica s’ha disparat un 44% el mes de setembre i un 33% en els nou primers mesos de l’any.

stats