Economia 28/06/2012

El repte de fer ciutats més sostenibles

Científics del MIT i l'IREC discuteixen a Barcelona com aprofitar al màxim les energies netes

Vicenç Moliné
2 min
El repte de fer ciutats més sostenibles

BarcelonaEls reptes als quals farà front el sector energètic en els pròxims anys van ser el motiu central de la primera jornada de la Barcelona Global Energy Challenges, una sèrie de conferències que van començar ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les jornades, que enguany arriben a la setena edició, es van celebrar a la seu de Telefónica a Barcelona i estan organitzades per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el Massachusetts Institute of Technology (MIT) -el prestigiós centre de recerca dels Estats Units-, amb la col·laboració de la fundació b_TEC -liderada per la UPC- i de l'ARA.

Les conferències d'ahir, amb un vessant més tècnic, van tractar sobre un tema clau que ja va avançar el director de l'IREC, Antoni Martínez, en l'obertura de la sessió: les solucions tecnològiques per millorar l'emmagatzematge d'energia i les seves aplicacions pràctiques.

Edificis amb consum zero

Jaume Salom és cap d'energia tèrmica i edificació de l'IREC -un centre en què conflueixen Govern, ministeri d'Indústria i sector privat- i treballa per buscar sistemes d'igualar el consum dels edificis i la quantitat d'energia que aquests mateixos edificis són capaços de produir per arribar a un equilibri sostenible.

Salom destaca que el parc d'edificis construïts a Catalunya ja és gran i que després de l'esclat de la bombolla immobiliària el seu creixement s'ha frenat amb força. Salom afegeix que la majoria són dels anys 60, quan no es tenien en compte criteris d'eficiència energètica.

Per aquest motiu, el principal objectiu per a Salom és la rehabilitació energètica.

Tot i que l'objectiu final és que cada edifici produeixi tanta o més energia de la que consumeix, Salom opina que "la prioritat és l'eficiència energètica".

Ciutats més sostenibles

John Fernandez, investigador i professor del MIT, és especialista en el que s'anomena metabolisme urbà. Els seus estudis li han permès demostrar realitats com que els habitants de la perifèria de les ciutats consumeixen molta més energia que els del centre.

Segons Fernandez, al nivell de desenvolupament actual, el 2050 la meitat de la contribució mundial al canvi climàtic vindrà dels aparells d'aire condicionat, dels quals la Xina ja és el màxim productor i aviat consumidor. Per Fernandez, "abordar aquests temes és clau per poder planificar un futur més sostenible".

Regulació

Jordi Dolader, d'Energy Markets International SA, va parlar després de Fernandez en una conferència sobre política energètica i regulació del sector, en què va criticar el dèficit tarifari i va demanar la cessió de competències energètiques a la Unió Europea. Les jornades van continuar amb conferències de Richard Willis, investigador de la Universitat de Southampton, i Martin Bazant, professor del MIT, tots dos especialitzats en tecnologia per a bateries com les que utilitzen els cotxes.

stats