Economia 27/06/2012

La UE i l'FMI preveuen el rescat complet de Xipre

L'auxili al país no es limitarà a la banca, sinó que abastarà tota l'economia, segons el que han acordat els ministres d'Economia de la zona euro

Efe
1 min

Brussel·lesEls ministres de Finances de la zona de l'euro han determinat aquest dimecres que Xipre ha de ser rescatada amb un programa d'ajust complet juntament amb l'ajuda del Fons Monetari Internacional (FMI), i no només amb una injecció a la banca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ministres admeten "que un programa d'ajust sembla justificat en aquest moment", segons ha comunicat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, en un comunicat després de la teleconferència.

El rescat de Xipre podria rondar els 10.000 milions d'euros, segons els càlculs dels darrers dies. Amb el programa de rescat financer, ha dit Juncker, "Xipre resoldrà els seus reptes financers i fiscals i l'economia del país tornarà al camí del creixement sostenible". Els detalls seguiran les recomanacions de la CE per a Nicòsia publicades el 30 de maig per Brussel·les.

Es basarà en mesures "ambicioses" per assegurar l'estabilitat del sector financer, "reconduint la falta de solvència dels bancs i reestructurant aquestes entitats quan sigui necessari". També s'hauran de continuar amb les mesures ja iniciades per a l'ajust fiscal i les "reformes estructurals que ha d'afrontar l'economia xipriota per ser competitiva".

El comunicat assenyala que el paquet d'assistència podrà venir tant del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) com del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) "sobre la base dels seus instruments financers".

L'Eurogrup confia que l'FMI "tingui una resposta ràpida per a Xipre" després de completar el seu procediment intern.

stats