Economia 20/09/2015

La retallada a les renovables continua

Competència calcula que la retribució a instal·lacions netes ha caigut un 31% el primer semestre

Xavier Grau
2 min
Les renovables són la primera font d’energia a Espanya. El 2014 van aportar el 47% del total.

BarcelonaLa retallada a les renovables no s’ha aturat aquest any. Almenys això es desprèn de les liquidacions que fa la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC). En els primers sis mesos del 2015, la retribució a les renovables i la cogeneració ha pujat a 3.362 milions d’euros, la qual cosa suposa un 30,8% menys que els 4.860 milions del mateix període de l’any passat. La tecnologia que més retribució es va endur en el primer semestre és la fotovoltaica. Aquesta generació es va anotar el 36,6% de les primes, fins als 1.231 milions d’euros. La termosolar se situa en segon lloc, fins a 638 milions d’euros, gairebé el 19% del total, i per sota se situa l’eòlica, amb 626 milions d’euros i un 18,6% del total.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Competència xifra en 662 milions d’euros la quantitat a pagar als generadors arran d’aquesta liquidació, un cop descomptades les quantitats corresponents a l’any 2015 ja abonades en anteriors liquidacions. Segons l’informe de liquidacions de la CNMC, el règim especial va cobrir un 21,5% de la demanda elèctrica de l’Estat en el primer semestre. L’eòlica és la tecnologia que més va aportar a aquesta generació verda, amb un 13,3%, seguida de la cogeneració amb un 8,7%. Per la seva banda, la fotovoltaica va aportar el 4,1% i la termosolar el 3,1% del total.

Aquesta nova retallada en la retribució a les renovables del primer semestre d’aquest any obeeix als canvis legislatius introduïts l’any passat. Les primeres retallades es van anunciar l’estiu del 2013, quan es va fixar una rendibilitat raonable del 7,39% per a les instal·lacions de renovables i cogeneració que ja estaven operant i del 7,5% en les que ho fessin en un futur. Tot això es va concretar l’any passat, quan el govern va publicar el reial decret que ho regula i una ordre ministerial, que concretava els 1.400 estàndards retributius per a les instal·lacions, tenint en compte diferents variables com la potència, la tecnologia, les modificacions fetes i l’any d’autorització de la instal·lació. A més, aquesta regulació recull el període de vida útil de les instal·lacions, que van des dels 20 anys per a la cogeneració fins als 30 de la fotovoltaica.

El govern de l’Estat considera aquesta retribució inferior a les renovables com una part de la reforma energètica que, entre altres aspectes, ha de permetre acabar amb el dèficit de tarifa. Una reforma que dóna per pràcticament acabada a l’espera d’aprovar el decret que regularà l’autoconsum.

Menys pressupost

El govern espanyol ja ha presentat al Congrés els números que preveu destinar a polítiques energètiques l’any que ve, una partida inclosa dins dels pressupostos generals de l’Estat. El govern de Mariano Rajoy continua amb la retallada en aquest sector i els diners destinats a polítiques energètiques seran 4.227 milions d’euros, fet que suposa una reducció del 12,5% respecte a l’actual exercici.

stats