ECONOMIA
Economia 05/01/2012

Retallades, segona part: Rajoy "redimensiona" l'administració

El consell de ministres aprova el segon bloc de mesures anticrisi en menys d'una setmana. L'executiu vol aprimar estructures i eliminar duplicitats entre l'Estat, les autonomies i els ajuntaments

Ara
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, atén els mitjans divendres passat, després del consell de ministres.

BarcelonaEl govern espanyol aprova avui el segon gran bloc de retallades en menys d'una setmana. Si divendres passat les reformes van estar especialment centrades en les pujades d'impostos com l'IRPF, avui s'espera que s'anunciïn retallades per redimensionar el sector públic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha elaborat un informe sobre el qual es basaran les retallades de fundacions i empreses públiques.

L'informe és l'avantsala de futures actuacions per "racionalitzar" les estructures públiques en la línia del que el govern de Mariano Rajoy ja ha fet amb el seu mateix organigrama, en què ha eliminat ministeris, direccions generals i alts càrrecs.

L'executiu vol aprimar estructures i eliminar duplicitats entre l'Estat, les autonomies i els ajuntaments.

En el seu discurs d'investidura, Rajoy va avançar que faria una reforma administrativa que inclouria la prohibició de reemplaçar les vacants entre els funcionaris, la supressió d'organismes autònoms, agències i altres entitats públiques, i la reducció de les despeses de funcionament.

En l'últim recompte, al tancament del 2010, l'Estat comptava amb 454 empreses públiques.

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, també presentarà al consell de ministres un informe sobre el compliment de les directrius comunitàries.

Dilluns passat, Montoro va avançar que al consell de ministres s'aprovarien mesures per "taponar la ferida" del dèficit públic. Segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos, el 2011 s'haurà tancat amb un dèficit d'almenys el 8,2% del PIB, en comptes del 6% previst.

Això obligarà a fer un esforç addicional per complir el 4,4% de dèficit amb què s'ha d'acabar el 2012. De moment, però, De Guindos s'ha negat a apujar l'IVA, una de les mesures que se li demanen des de Brussel·les.

Segon bloc de retallades

El nou bloc de mesures anticrisi se sumarà a les que l'executiu espanyol va aprovar el passat 30 de desembre en el seu segon consell de ministres, on va acordar un augment de l'IRPF entre 0,7 i 7 punts, incrementar l'IBI i congelar els sous dels funcionaris, entre altres.

El titular d'Hisenda i Administracions Públiques va avançar el passat dimarts que malgrat la contundència d'aquestes primeres iniciatives el seu executiu es veia forçat a continuar adoptant decisions "urgents" i aprovar mesures al consell de ministres, "perquè la ciutadania i els socis europeus i internacionals vegin que aquí hi ha un país amb empenta, treball i iniciativa". L'objectiu: "Frenar la sagnia del dèficit, recuperar el creixement i generar ocupació".

Amb tot, no està previst que al consell de ministres d'aquest dijous s'hi aprovin nous ajustaments o retallades. Segons Montoro, el que es busca és desenvolupar els programes del govern espanyol "en diversos àmbits" per dinamitzar de nou l'economia.

stats