ECONOMIA
Economia 02/12/2011

Els sindicats de funcionaris troben "imprudent" que el Govern hagi marxat a mitja negociació

L'executiu no havia especificat el nombre d'interins que acomiadarà i els sindicats anuncien "qualsevol tipus de mobilització"

Ara
2 min
Govern i sindicats a la segona trobada, que va concloure sense concrecions.

BarcelonaEls representants de la Generalitat s'han aixecat de la taula enmig de la tercera reunió entre Govern i sindicats per negociar la retallada a la funció pública. L'executiu català ha sortit, segons els sindicats, al·legant que havia de gestionar el conflicte a la Model, on uns 400 funcionaris de presons bloquegen la presó per protestar contra les retallades. Un dels representants d'UGT a la trobada, Xavi Casas, ha criticat durament el gest, que veu com "una imprudència" que podria "crispar més els ànims" en l'actual situació de "cabreig general". "Abandonar la Mesa de negociació no és una manera d'apaivagar els ànims", ha assenyalat Casas, sobretot perquè "han marxat sense comunicar una pròxima trobada". El representant d'UGT, que afirma que la reunió ha anat "fatal", ha criticat que el Govern hagi rebutjat la proposta del sindicat de limitar fins a 5.000 € els salaris dels treballadors públics que més cobren, una mesura que ahir no descartaven.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la reunió, els sindicats presents, CCOO, UGT i IAC, havien reclamat una reunió urgent amb la vicepresidenta Joana Ortega i havien amenaçat amb "qualsevol tipus de mobilització" –segons una piulada d'una negociadora de CCOO, Montse Ros– després que el Govern anunciés que era incapaç de quantificar el nombre d'interins que acomiadaria el 2012, l'aspecte que més enuig provoca. Els representants dels treballadors van forçar dijous aquesta tercera trobada, en principi, no prevista, perquè l'executiu els donés xifres concretes, i ara s'espera que surtin per explicar els detalls de la reunió.

Els sindicats esperaven respostes a alguns interrogants plantejats i, sobretot, concreció sobre el punt més crític del pla: la no-renovació de personal interí. Aquest col·lectiu suposa més d'una quarta part del total de treballadors públics. Incloent-hi el personal de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de les empreses públiques, hi ha més de 200.000 treballadors afectats per les 19 mesures anunciades.

Abans d'entrar a la reunió, aquest cop a la seu del Departament d'Empresa i Ocupació, els sindicats havien reclamat de nou que el Govern concretés les propostes que han posat damunt la taula. El portaveu d'IAC, Ricardo Rodilla, ha assegurat que sense "concreció en les propostes" es tracta d'una "negociació trampa". Rodilla, en declaracions a TV3, havia afegit que el president de la Generalitat Artur Mas va "projectar psicològicament que no vol l'acord".

En l'entrevista, Mas va admetre que és "molt difícil però no impossible" arribar a un acord amb els sindicats de la funció pública sobre la rebaixa dels sous i de les condicions laborals. Mas va remarcar que les mesures que el Govern ha posat sobre la taula son "negociables" dins del procés de diàleg.

La retallada suposarà 860 milions d'estalvi (aquí podeu veure l'estalvi per a cadascuna de les partides). La més important és la reducció dels complements i pagues extres de manera transitòria, amb la qual s'esperen obtenir 306 milions, així com la modificació d'altres complements salarials de manera permanent, que estalviarà 297 milions.

Tot i la reunió, els sindicats són poc optimistes i ja es preparen per "atiar el foc de la revolta". UGT, CCOO i IAC han convocat una altra mobilització per al 14 de desembre. Serà una concentració a la plaça Sant Jaume.

stats