ECONOMIA
Economia 05/01/2012

El govern espanyol aprova un pla contra el frau fiscal per aflorar 8.731 milions

L'objectiu és incrementar els ingressos de l'Estat en 8.731 milions d'euros i eradicar l'economia submergida. L'executiu estudia limitar el pagament en efectiu de determinades transaccions per evitar el frau

Ara
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest dijous el segon bloc de mesures anticrisi en menys d'una setmana. L'objectiu continua sent "dinamitzar l'economia" i fer front a la desviació del dèficit, però avui no hi ha hagut retallades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat de l'aprovació d'un pla de lluita contra el frau fiscal per recaptar 8.731 milions d'euros més aquest any. El pla, que ha titllat de molt ambiciós, es farà amb "col·laboració" de les comunitats autònomes. Un dels objectius és fer aflorar l'economia submergida per incrementar els ingressos de l'Estat. En aquest sentit, la vicepresidenta ha concretat dos eixos de treball: la lluita contra el frau; i la millora de la fase recaptatoria. Sobre aquest darrer aspecte, hi haurà una fase de prevenció del frau, amb la possibilitat que els contribuents puguin fer una "autorregulació voluntària" comunicant si han comés algun error en les seves declaracions a Hisenda. i

Sáenz de Santamaría ha dit que l'executiu "estudia limitar el pagament en efectiu de determinades transaccions per evitar el frau". Preguntada sobre quina seria la quantitat a partir de la qual no es podria pagar en diners, la vicepresidenta no ha volgut aclarir res més, i només ha repetit que el govern s'ha fixat en els casos de França i Itàlia.

La portaveu de l'executiu ha dit que el govern espanyol calcula que el dèficit de la Seguretat Social per al 2011 serà de 668 milions d'euros, un 0,06% del PIB. Sáenz de Santamaria ha remarcat que la dada real contrasta amb la previsió de l'anterior govern, que era de tancar l'any passat amb un superàvit del 0,4%. és a dir, que la desviació ha estat de gairebé mig punt.

Aprimar l'administració

Un altre dels plans que preveu tirar endavant l'executiu de Mariano Rajoy és la reducció d'organismes públics per aprimar l'administració. El pla inclou l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments. En aquest sentit, Sáenz de Santamaría exigirà les autonomies la reducció de 431 organismes públics en el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest gener. La vicepresidenta ha explicat que el 2010, l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero va preveure el 2010una reducció d'un total de 515 organismes públics, iniciativa que només s'ha realitzat en un 13%, el que vol dir que només s'han eliminat 70 empreses públiques, fundacions i consorcis, dels 4.000 existents en totes les administracions de l'Estat.

El sou dels banquers

També s'ha sabut que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, preguntarà per carta al governador del Banc d'Espanya quina és la retribució dels alts càrrecs de les entitats bancàries espanyoles intervingudes. El govern espanyol vol que Miguel Ángel Fernández Ordoñez justifiqui els sous dels presidents i els directors generals de les entitats intervingudes arran de la crisi, i evitar "que siguin premiats".

Dos plans anticrisi en menys d'una setmana

El nou bloc de mesures anticrisi se suma a les que l'executiu espanyol va aprovar el passat 30 de desembre en el seu segon consell de ministres, on va acordar un augment de l'IRPF entre 0,7 i 7 punts, incrementar l'IBI i congelar els sous dels funcionaris, entre altres.

El titular d'Hisenda i Administracions Públiques va avançar el passat dimarts que malgrat la contundència d'aquestes primeres iniciatives el seu executiu es veia forçat a continuar adoptant decisions "urgents" i aprovar mesures al consell de ministres, "perquè la ciutadania i els socis europeus i internacionals vegin que aquí hi ha un país amb empenta, treball i iniciativa". L'objectiu: "Frenar la sagnia del dèficit, recuperar el creixement i generar ocupació".

stats