Economia 21/07/2012

Resignació o revolta: 7 experts analitzen l'estat d'ànim del carrer

Sara Moreno, Josep Ramoneda, David Murillo, Salvador Cardús, Josep Maria Terricabras, Joan Subirats i Cristina Sánchez Miret expliquen a l'ARA com creuen que reaccionarà la població a les retallades i l'agreujament de la crisi

Ariadna Trillas
2 min
MANIFESTAR-SE O MIRAR-S'HO DES D'UN BANC La fotografia correspon a un moment de  la protesta contra les retallades que  Va tenir lloc dijous a Girona.

BarcelonaLes noves retallades anunciades per Mariano Rajoy escalfen els carrers. Alhora, però, s'hi percep una barreja de por, malestar, resignació i també la convicció que protestar o fer soroll ni farà canviar d'opinió dels governants ni necessàriament ajudarà a trobar solucions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

7 sociòlegs, politòlegs i filòsofs expliquen a l'ARA com creuen que reaccionarà la població a les retallades i l'agreujament de la crisi:

  • Sara Moreno, sociòloga. Creu que una de les cares de la resignació és la desinformació. "Vénen protestes espontànies i alguna quallarà", assegura.
  • Josep Ramoneda, filòsof. Sosté que és impossible predir com reaccionarà la gent en els pròxims mesos, perquè els esdeveniments se succeeixen molt de pressa i tot es pot accelerar. "La indignació creix però encara no s'ha trencat la crosta de la por", remarca.
  • David Murillo, professor del departament de Ciències Socials d'Esade. Augura que la tensió social anirà en augment, malgrat que el ciutadà sigui conscient que la seva mobilització "difícilment" aconseguirà alternatives. "Som davant una mobilització de la desesperació", subratlla.
  • Salvador Cardús, sociòleg. Alerta que les últimes retallades anunciades no són les definitives. "És difícil de saber [com reaccionaran els ciutadans], no estem en l'escenari final", adverteix.
  • Josep Maria Terricabras, filòsof. Considera que la gent que surt ara al carrer no està resignada. Creu que "en una primera etapa veurem protestes notables, crispació i confrontació". Però adverteix: "Després vindrà la desolació".
  • Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB. Sosté que les protestes es plantegen per mirar de revocar mesures i pronostica que la conflictivitat s'incrementarà al setembre perquè la situació haurà empitjorat. No obstant, avisa: "A la llarga la gent s'adonarà que som davant un canvi més profund".
  • Cristina Sánchez Miret, sociòloga. Creu que estem vivint "un moment social estrany". Considera que el govern no transmet la idea que treballa pels ciutadans, "i això fa sortir al carrer". Conclou: "La gent no està resignada, però sí desesperada".

Podeu llegir les entrevistes completes a l'ARA Premium.

stats