Economia
Economia 15/03/2012

L'Argentina retira les llicències de quatre explotacions petrolieres a Repsol

La retirada afecta el 3,8% de la producció de la petroliera YPF, controlada per la companyia espanyola, al país

Ara
2 min

BarcelonaLa petroliera YPF, controlada per l'espanyola Repsol, perdrà al voltant del 3,8% de la seva producció a l'Argentina després que el govern de Cristina Fernández hagi retirat les llicències per a l'explotació de quatre àrees petrolieres al sud del país, segons dades de la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de les àrees El Trébol - Escalante i Campamento Central - Cañadón Perdido, a la província de Chubut, i de Los Monos i Cerro Piedra - Cerro Guadal Norte, a Santa Cruz.

La retirada de llicències a Chubut, mesurada en barrils equivalents de petroli, és del 3,8% de la producció de la companyia, segons han assegurat fonts d'YPF.

D'acord amb les dades de la secretaria d'Energia argentina, la pèrdua de llicències a la província de Chubut –la màxima productora de petroli del país– afecta el 6,9% de la producció de petroli de la companyia a l'Argentina. Segons les estimacions de la secretaria, YPF va produir l'any passat a l'Argentina 11,2 milions de metres cúbics de petroli, un 7,2% menys que el 2010.

A Chubut, la producció total de cru va registrar un increment interanual del 4,2%, fins a arribar als 1,8 milions de metres cúbics.

La província acusa YPF d'un suposat "incompliment substancial i injustificat de les obligacions estipulades en matèria de productivitat, conservació i inversions" en les dues àrees sota conflicte.

En defensa seva, la companyia assegura que a Chubut han crescut ininterrompudament les inversions des del 2009, fins als 350 milions de dòlars el 2011, amb un augment del 236%.

A més de les dues àrees afectades, YPF té llicència per operar a quatre zones més de la província de Chubut: Restinga Alí, Sarmiento, Río Mayo i Manantiales Behr, aquest últim, amb 700 pous petroliers i dotze, de gas natural.

Autoritats provincials han assegurat que la petroliera dóna prioritat a la seva activitat a Manantiales Behr en detriment d'altres blocs més madurs i que requereixen més inversió.

YPF, per la seva banda, denuncia un tracte discriminatori del govern de Chubut perquè, de les 37 concessions atorgades a diverses operadores a la província, només vuit han tingut inversions significatives, per damunt dels 10 milions de dòlars, entre les quals, Manantiales Behr i les dues àrees en conflicte.

A Chubut hi operen una vintena de petrolieres, com la xilena Enap Sipetrol, la xinesa Sinopec i l'argentina Tecpetrol, però la principal és Pan American Energy, amb capital argentí, xinès i britànic.

stats