Economia 25/02/2011

La velocitat màxima a autopistes i autovies es redueix als 110 km/h per la crisi líbia

Rubalcaba calcula que la mesura suposarà un 15% d'estalvi en gasolina i un 11% en gasoil. Renfe redueix el preu dels trens de Rodalies i Mitja Distància fins a un 5%. També s'iniciarà una campanya de foment del transport públic. Totes les mesures entren en vigor el proper 7 de març.

Miquel Codolar
2 min

MadridEl vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat que a partir del proper 7 de març es començaran a aplicar diverses mesures dins d'un pla energètic per afrontar l'augment del preu dels combustibles per la crisi líbia. La velocitat màxima a les autopistes i autovies es reduirà dels 120 als 110 km/h per estalviar petroli i gasolina. En concret, suposarà un estalvi del 15% de gasolina i 11% de gasoil. "Consumirem menys gasolina i pagarem menys diners", ha indicat Rubalcaba. Aquesta mesura suposarà canvis en la senyalització i tindrà caràcter transitori.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell de ministres també ha decidit la rebaixa del preu dels bitllets i abonaments de Renfe per als trens de Rodalies i Mitja Distància. La rebaixa serà de fins a un 5%. L'objectiu és fomentar el transport públic i estalviar combustible. També es faran campanyes de promoció del transport públic perquè el seu ús serà "absolutament necessari" segons Rubalcaba. Per altra banda, es modificarà el percentatge de biodièsel a les gasolineres del 5,8% actual al 7% per reduïr la dependència del subministrament exterior. Cal tenir en compte que en el cas de Catalunya les competències en matèria tarifària són del Govern.

Per altra banda, Rubalcaba ha anunciat que Sebastián es reunirà amb la Federació de Municipis i amb les autonomies per mirar d'establir mesures de col·laboració dins una segona part del pla que es presentarà divendres vinent. També s'intensificarà el seguiment dels preus i dels marges de distribució per garantir que es compleixin estrictament les normes de la competència. Es crearà un grup d'empreses i grans distribuidors per seguir al dia a dia de l'evolució de l'energia.

En qualsevol cas, Rubalcaba ha indicat que la crisi de Líbia no posa en risc el subministrament de petroli i gas a l'Estat, però que tindrà un important impacte econòmic perquè cada deu euros que s'incrementa el barril de cru a l'economia espanyola li costen 6.000 milions d'euros, 500 milions mensuals. Totes aquestes mesures s'han acordat aquest divendres però s'aprovaran amb altres iniciatives al consell de ministres de divendres vinent.

stats