MERCAT DE TREBALL
Economia 08/02/2016

La sanitat i la logística lideren la creació de nova ocupació

La construcció, la cultura, els mitjans de comunicació i les TIC encapçalen la pèrdua de feina el 2015

Elena Freixa
3 min

BarcelonaLa creació de feina a Catalunya per tercer any consecutiu el 2015 va tenir clarobscurs. L’augment de quasi 54.000 ocupats no va arribar a totes les activitats del teixit econòmic, segons el balanç fet pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies a partir de les dades de l’Enquesta de Població Activa. On més va notar-se l’oxigen de les noves feines va ser en el sector de la sanitat i els serveis socials i en el del transport i l’emmagatzematge, és a dir, la logística. En tots dos casos, van sumar 18.000 nous ocupats el 2015, un augment del 8% i de l’11%, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El turisme explica que l’hostaleria també estigui al podi dels sectors amb més dinamisme en nova contractació. Va beneficiar-se del nou rècord de visitants estrangers (17,4 milions en tot el 2015) i va crear 14.800 llocs de treball, un increment de quasi un 7%.

Dins de la indústria, la química va ser l’activitat amb una millor ràtio de creació de feina. Les empreses químiques i farmacèutiques -que s’agrupen sota el mateix epígraf a l’estudi- són el primer sector exportador i l’any passat la recuperació d’aquesta activitat va generar 8.600 nous llocs de treball, un 9,4% més.

Els perdedors

Al cantó oposat de la balança hi ha els sectors que van quedar exclosos de la millora del mercat de treball. I no només això, sinó que van continuar destruint llocs de treball. La principal sagnia va ser la construcció, que, tot i estar ja en nivells molt baixos, va perdre un 7,5% més d’ocupats, l’equivalent a 14.800 persones. De fet, la construcció és l’únic dels grans sectors de l’economia amb una saldo negatiu d’ocupats el 2015, mentre que tant els serveis com la indústria i l’agricultura van acabar pujant. Però, malgrat les bones notícies del turisme, no totes les activitats dels serveis van crear ocupació.

Les activitats culturals i esportives van destruir 11.700 llocs de treball. Mentrestant, el sector de la informació i la comunicació va ser el que, percentualment, va patir la pitjor caiguda, del 7,7%, amb 8.000 treballadors menys que el 2014. El comerç al detall va perdre el mateix nombre de treballadors, 8.000, i va retrocedir així un 2,5%.

Per la seva banda, les noves tecnologies, les TIC, van fer un mal paper. Globalment, aquest sector va perdre 6.100 ocupats, un 7% del total. Feia molt temps, des del tercer trimestre del 2008, que no es veia un nombre tan baix de treballadors en aquest sector, que té 81.800 empleats dedicats a activitats que van des de la fabricació de components i productes electrònics fins a la comercialització i reparació d’equips informàtics.

De fet, es tracta d’un sector petit que representa només el 2,5% de tots els ocupats a Catalunya, però s’assenyala com un dels estratègics perquè genera feines d’un perfil més elevat de mitjana. De fet, durant tota la crisi -en què la destrucció d’ocupació era intensa- els nivells d’ocupació de les TIC sempre s’han mantingut per sobre dels de finals del 2007.

Més feina per als homes

La creació d’ocupació de l’any passat va afavorir només els homes, mentre que les dones van patir més la destrucció de feines. Va passar als serveis, sector en què les treballadores són majoria, amb un 65% del total d’ocupats en aquestes activitats. Mentre que aquest sector va guanyar 6.800 ocupats homes, es van destruir 15.000 llocs de treball ocupats per dones.

A la indústria, un sector tradicionalment més masculinitzat, va passar un fenomen similar. Tot i ser l’únic sector que va crear feina per sobre de la mitjana (un 3,6% més de llocs de treball, enfront de l’1,8% del global de sectors), els homes van guanyar 22.000 ocupats i les dones en van perdre 600.

Les treballadores també van patir més intensament la precarització de la feina. Allà on són majoria, les feines del sector serveis, la temporalitat va créixer un 7%, mentre que la contractació indefinida va recular un 3%.

stats