Economia 04/05/2015

El sector de la construcció busca nous models de creixement en l'inici de la recuperació

La robòtica, la impressió 3D o els 'drones' marcaran el futur d'un sector que mai serà com abans, segons un estudi encarregat per Construmat

Ara
3 min
Els responsables de Construmat amb el professor O'Kean, a la presentació del saló. / ACN

BarcelonaEl sector de la construcció ha quedat molt tocat però en el 2015 s'albira una "tímida i real recuperació" i es nota que les coses comencen a canviar, segons ha indicat aquest dilluns el president del saló Beyond Building Barcelona-Construmat i president de Comsa Emte, José Miarnau.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Constumat, en la presentació del saló que se celebrarà del 19 al 23 de maig a la Fira de Barcelona, s'ha queixat de que les administracions han donat l'esquena al sector durant la crisi. "No hem tingut tot el suport que aquest sector es mereix", ha dit. Miarnau ha demanat més implicació de les administracions per ajudar a un sector que crea molta ocupació, a més de persones amb baixa qualificació, i que té un retorn per les administracions en forma d'impostos del 80% de cada euro de inversió.

El saló, que aquest any per primer cop obrirà dos dies al públic general, es fixarà especialment en el nou model de sortida de la crisi. En aquest sentit, el saló ha encarregat un estudi al professor José María O'Kean, catedràtic d'economia de la universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Un estudi en el que aquest professor destaca que el model ja no serà el mateix que abans perquè s'entra en un nou model de cicle econòmic i perquè ha canviat el consumidor.

Així, el professor O'Kean indica que en els últims cicles, el que va de 1982 a 1993, la construcció va créixer per l'impuls de l'obra pública, molt lligada als Jocs Olímpics de Barcelona, l'Expo de Sevilla i el pla d'autovies, i que es va finançar amb endeutament públic. Per sortir de la crisi del 1993 van fer falta dues devaluacions de la pesseta. El següent cicle es va basar en l'habitatge i es va finançar amb endeutament privat. Però ara, diu, la crisi ha estat molt més profunda perquè no hi havia possibilitat de devaluació i a més hi ha hagut una crisi financera. Això va fer que el sector, que aportava el 20% del PIB, caigués a més de la meitat.

El nou cicle, que s'inicia ara, estarà marcat per un nou model amb molt més basat en el consumidor, que ha canviat molt, que és més individualista, vol estar connectat i té molt més en compte la sostenibilitat i la tecnologia. Per això, diu el professor O'Kean, el tractor del sector de la construcció seran les ciutats, que cada cop volen ser més 'smart city' i més sostenible. Els habitatges es faran molt més a mida del consumidor, i els despatxos d'arquitectes hauran de contractar a enginyers de telecomunicacions per atendre les noves necessitats dels consumidors, que més que fixar-se en la construcció en sí es fixaran en la seva sensació com usuari.

A més, indica aquest professor de Sevilla, hi ha factors o tendències globals que marcaran el sector, com l'envelliment de la població, que fa pensar en que caldran més centres sanitaris, i fins i tot barris saludables, en els que aniran a viure gent gran que ara ocupa el centre de la ciutat, el que també fa pensar que prendrà volada el negoci de la rehabilitació i, alhora, tornaran productes financers com la hipoteca inversa.

També prendran volada noves tendències, com per exemple la del 'low cost' o baix preu, per la qual cosa s'hauran de fer pisos pensant en aquest model de consumidors, segons el professor O'Kean.

Per això, la tecnologia irromprà amb força en aquesta edició de Construmat, per veure la importància que estan guanyant en el negoci aspectes com l'ús de drones en la construcció, la robòtica o les impressores 3D, que permeten industrialitzar certes feines del procés constructiu, segons ha dit Jaume Domènech, director de Construmat, que ha dit que el saló aquest any ocuparà 32.000 metres quadrats (pels 25.000 de l'edició anterior el 2013), i tindrà 300 expositors. S'esperen superar en un 12% els 49.000 visitants de l'edició del 2013.

Internacionalització

El saló també oferirà un espai, el Foro Contract, per conèixer oportunitats de negoci per grans inversions que s'estant fent tant a l'Estat com a l'estranger. Així hi haurà 145 projectes internacionals, de països que van des d'Angola a Cuba, Aràbia Saudita o França, i 72 projectes de l'Estat.

De fet, l'estudi del professor O'Kean destaca la importància que ha tingut la internacionalització per fer viables moltes empreses espanyoles atrapades per la crisi, i destaca que segons dades del Ministeri d'Afers Exteriors la cartera de projectes internacionals d'empreses de l'Estat supera els 74.000 milions d'euros. Això és possible pel gran coneixement i experiència que tenen les empreses espanyoles en determinats sectors, com les grans infraestructures o l'alta velocitat ferroviària.

L'estudi del professor O'Kean no aporta dades sobre el sector, sinó que fa seves les previsions de Funcas -la fundació de les caixes d'estalvi-, que preveu un creixement del 5.1% dels sector de la construcciço pel 2015 (3,3 la construcció residencial i 6,4% la no residencial), mentre que pel 2016 el creixement del sector baixaria al 4,5% (4,8% la construcció residencial i 4,3% la no residencial). Una millora que es produeix després d'una caiguda mitjana anual del 10% entre el 2008 i el 2013.

stats