ECONOMIA
Economia 10/02/2012

El sector tèxtil manté el to exportador amb un creixement del 12,9% durant el 2011

Les exportacions han seguit com a motor del tèxtil. Es redueix el pes dels països asiàtics com a subministradors en benefici de proveïdors més propers d'Europa

Toni Garganté
1 min

BarcelonaEl sector tèxtil manté la velocitat de creuer. Les exportacions van seguir creixent a un ritme del 12,9% sobre l'exercici anterior. Els increments més elevats es van donar en vestits (+14%) i filats i teixits (+11%). Les vendes als mercats exteriors van compensar en bona mesura l'atonia del mercat interior espanyol, que va experimentar una forta caiguda en la segona meitat de l'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les exportacions que més van créixer van ser les dirigides als mercats no europeus, tot i que Europa continua sent el principal client, perquè rep gairebé el 70% del total exportat. Els principals clients són França, Portugal, Itàlia, el Marroc i Alemanya, que representen gairebé la meitat del total. Les importacions també van créixer (+11,9%), però amb menor intensitat. Els productes asiàtics representen gairebé la meitat del total importat, amb la Xina com a principal proveïdor, seguida de Portugal, Turquia, Itàlia i Marroc.

Segons les dades del Centre d'Informació Tèxtil i de la Confecció (Cityc), malgrat la importància dels mercats asiàtics, les entrades procedents de la Unió Europea (UE) han crescut en intensitat (+18%), cosa que podria reflectir un moderat retorn del subministrament de proximitat davant l'encariment dels productes asiàtics, al qual s'han d'afegir els avantatges de temps i flexibilitat.

Les perspectives per enguany es basen en el manteniment del ritme exportador, com a únic factor que pot ajudar les empreses. Precisament, l'any passat va seguir el degoteig a la baixa en el tancament de companyies, que van passar d'un total de 10.415 el 2010 a 9.389 el 2011.

stats